VIDEO Bucurie imensă de Ziua Pământului: „Ținutul Buzăului”, declarat oficial Geoparc UNESCO

Începînd de joi, Vulcanii Noroioși, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți, se regăsesc în Geoparcul Internațional UNESCO. Coincidența face ca intrarea oficială în clubul select al UNESCO să aibă loc chiar de Ziua Planetei Pământ, care se sărbătoreşte în fiecare an la 22 aprilie, în toată lumea, începând cu anul 1970.

Pentru a obține pentru a obține acest statut, “Ținutul Buzăului” a trebuit să bifeze 99 din cele 101 de criterii analizate de specialiști.

Motiv de mare bucurie joi la Buzău după ce Georparcul ”Ținutul Buzăului”, a intrat oficial în Rețeaua Globală UNESCO.

Anuntul a fost facut in cadrul unei ședințe festive organizate online de către board-ul UNESCO, la care au luat parte experți, autorități centrale și locale.

Traditiile nealterate de timp dar si frumusetile naturale ale zonei au fost argumentele princilale care au cântărir enorm pentru ca Tinutul Buzaului să fie recunoscut de catre UNESCO.

Evenimentul a fost marcat si la sediul GeoGate, poarta de intrare a Ținutului Buzăului, din localitatea Berca.

Lideri ai PSD printre care Marcel Ciolacu, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu sau primarul Constantin Toma au avut ocazia să facă un tur virtual al noului Geoparc, grație echipamentelor 3D cu care este dotat GeoGate-ul.

După un scurt discurs ținut de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a urmat și intervenția președintelui PSD, Marcel Ciolacu.

Cei doi lideri au reconfirmat imporanța obținerii acestui statut privilegiat pentru județul Buzău, de mare valoare pentru dezvoltarea turismului zonal, cu impact major asupra comunităților.

Demersul pentru includerea Ținutului Buzăului în patrimoniul UNESCO a început în anul 2007, iar dosarul a fost finalizat și trimis la Paris în luna decembrie 2020.

În luna septembrie a anului trecut doi evaluatori au efectuat o vizită în teren timp de mai multe zile, pentru a se asigura că realitatea din teren coincide cu cea din dosarul de acreditare.

Urmărește-ne pe Google News