Care este concluzia Avocatului Poporului după anchetarea crimei din spitalul Săpoca

La câteva luni de la tragedia de la Spitalul Săpoca, unde un pacient a ucis șapte bolnavi din două saloane, Avocatul Poporului a dat publicităţii un raport în urma verificărilor efectuate.

Potrivit documentului, tragedia s-a produs pe fondul lipsei de personal de supraveghere directă a pacienţilor, cu menţiunea, însă, că “spitalul avea în dotare camere video, în toate secţiile, pentru holuri, precum şi în camerele în care erau pacienţi care necesitau supraveghere permanentă”.

Monitorizarea pacienţilor era efectuată din cabinetele medicale, de către personalul medical aflat în tură.

Potrivit fișelor de post, atribuțiile de supraveghere directă a pacienților reveneau mai multor categorii de personal, în special muncitorilor necalificați de supraveghere, infirmierilor, brancardierilor și asistentelor medicale.

”Managerul spitalului a precizat că există o suprasolicitare a personalului de supraveghere din cadrul spitalului, întrucât în afara atribuțiilor de supraveghere a pacienților, aceștia desfășoară și alte activități”, se arată în raport.

Raportul mai scoate la iveală şi alte probleme pe secţiile Spitalului de Neurosihiatrie din Săpoca, în majoritate de natură organizatorică.

De exemplu, există nereguli grave și în privința repartizării pacienților în saloane. În secțiile Săpoca, Ojasa și Nifon, nu se respectă criteriul repartizării pacienților pe saloane în funcție de sex și în mai multe saloane erau internați bărbați și femei deopotrivă.

Au trecut cinci luni de la tragedia de la Spitalul Săpoca, unde un pacient a ucis șapte bolnavi din două saloane, iar alţi șase internaţi au suferit leziuni grave în urma episodului de furie al individului de 38 de ani.

Încă se aşteaptă rezultatul expertizei neuropsihiatrice, în urma căreia specialiştii vor stabili dacă autorul a avut sau nu discernământ în momentul comiterii atrocităţilor.

Urmărește-ne pe Google News