România strălucește în patinajul artistic datorită unei sportive canadiene cu origini buzoiene

România începe să adune performanțe în patinajul artistic, o disciplină olimpică aproape străină sportivilor noștri, datorită unei adolescente din Canada. Amanda Stan (16 ani) s-a născut, locuiește și se antrenează peste ocean dar a ales să concureze pentru România de dragul țării în care s-au născut părinții ei.

Sportiva canadiană provine dintr-o familie de români stabilită în Toronto, Canada, Amanda fiind nepoata profesorului buzoian Nicolae Dragu, o personalitate a sportului din judeţul Buzău.

Mama sportivei, Luciana, a fost cea care i-a transmis fiicei sale visul de a deveni patinatoare, iar Amanda a bifat la nici 14 ani primele performanţe internaţionale.

„Am început să patinez pe la 4 ani și jumătate. Mama mea m-a adus la patinoar pentru că ea a vrut să patineze în România dar nu a avut șansa. Pentru prima dată când am intrat pe gheata am știut că vreau să fac asta. După mulți ani de antrenamente, în 2015 am câștigat prima competiție importantă devenind campioana ISU Autumn Classic Internațional după care au tot început să apară rezultatele”, a declarat Amanda Stan.

După ce a optat să renunțe la echipa de elită a Canadei, implicit la sponsorii și avantajele statutului de până atunci, pentru a reprezenta România, sportiva a fost legitimată la clubul Hockey Ice Magic Buzău.

16996461_1858516994388970_5485837733673535920_n

În 2014 a concurat pentru prima oară sub drapelul României iar performanțele nu au întârziat să apară. În toamna acelui an, la chiar primul ei concurs în care a reprezentat țara noastră, a câștigat bronzul la competiția internațională ISU Crystal Skate, categoria Novice Advance.

„Am ales să reprezint România pentru că părinții mei și eu suntem români. Am fost în echipa de elita in Canada dar am ales să reprezint România pentru ca e un sentiment special când reprezint țara mea”, a declarat patinatoarea Amanda Stan.

Din cauza unei accidentări, visul Amandei de a reprezenta România la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 s-a spulberat. Cariera ei este însă abia la început.

Pentru a-și îmbunătăți punctajul mondial, va munci foarte mult la antrenamente și competiții internaționale, participări pe care este nevoită să și le finanțeze singură. Asta, deoarece a pierdut sponsorii canadieni iar federația română de specialitate s-a declarat prea săracă.

În puținul timp liber pe care-l are, Amanda pictează, își vinde tablourile în Canada dar și pe internet, prin site-ul amandastan.com.

Astfel încearcă talentata adolescentă să contribuie cât poate la costurile enorme pentru patinaj. Pictează mai ales peisaje și flori, dar și portrete, pe care a reușit să le expună în Canda cu ajutorul profesoarei sale de artă.