Piața Artizanilor, inaugurată în weekend, pe drumul care duce la Vulcanii Noroioși. Evenimentul, organizat lunar pe toată perioada verii

#image_title

Prima ediție a Pieței Artizanilor a reunit toți producătorii din Ținutul Buzăului. Vizitatorii au fost răsfațați cu preparate fine din miere și fructe, bere artizanală sau mezeluri tradiționale.

Ideea organizării unui astfel de eveniment a aparținut unui străin stabilit de mai mulți ani în România, care a înființat comunitatea Slow Food Buzău Land, în parteneriat cu Asociația „Ținutul Buzăului”.

Primul eveniment organizat pentru micii producători artizanali din județul Buzău a avut loc în weekend, într-o locație cochetă, aflată pe drumul care duce la Vulcanii Noroioși. Organizatorii au reușit să adune producători din tot județul, iar evenimentul va fi organizat lunar pe toată perioada verii.

„Ideea am avut-o de ani de zile. M-am plimbat mult în alte țări, în Africa de Sud, Franța, Spania, unde am văzut târguri de nivelul ăsta și am zis că asta este ceva ce chiar lipsește în Buzău”, declară Thorsten Kirchner, organizatorul evenimentului.

Producătorii au participat la acest eveniment cu ce au mai bun. François-Xavier D’Hollander a venit din Franța pentru a face bere artizanală la Buzău. Printre sortimente și-a făcut loc și berea de culoarea ambrei de la Colți, devenită în timp emblema Ținutului Buzăului.

„Echipa Geoparcului UNESCO a venit la mine și au dorit propria bere, așa că am făcut acest sortiment, Amber, pentru ei. E bună, are culoarea chihlimbarului”, spune Francois D’Hollander, producător de bere artizanală.

Gama de băuturi artizanale este completată de vinul din mure și de mierea produsă după o rețetă veche de mii de ani.

„Este o băutură fermentată, din mure, mai popular, vin din mure. Este produs la noi, în Buzău, în Unguriu. Acolo este plantația noastră, care se întinde pe două hectare. Este un vin demidulce, este recomandat a se consuma la desert dar merge și cu cărnuri roșii”, ne explică Andra Panchiosu, producător vin din mure.

De departe cel mai vizitat stand a fost cel al preparatelor tradiționale din carne. Pofticioșii care nu au rezistat să guste produsele acasă le-au putut încerca pe loc. Grătarele au fost încărcate cu bunătăți. Iubitorii de dulciuri au avut de ales între o dulceață pe bază de miere și fructe sau o bomboană produsă după o rețetă mediteraneană.

Nici cei mici nu au fost neglijați. Pentru copii a fost gândit un atelier de tâmplărie, sub coordonarea unui artist olandez stabilit în Munții Buzăului. Târgul a atras foarte mulți vizitatori în prima ediție, care nu au plecat fără să-și facă provizii pentru acasă

Inițiatorii evenimentului și-au propus să organizeze acest eveniment în fiecare lună. Târgul Artizanilor este construit ecologic, organizatorii folosind uși vechi dar și alte materiale de construcție reciclate, și are ca scop promovarea zonei ca destinație gastronomică.

Urmărește-ne pe Google News