Motivul pentru care Primăria Bozioru le percepe taxă turiștilor care vor să viziteze schiturile rupestre și Babele de la Ulmet

De la 1 mai, plătești dacă vrei să vizitezi Țara Luanei, așa cum este menționat în legende spațiul din Munții Buzăului în care se află așezările rupestre, trovanții și muzeul chihlimbarului. Hotărârea consiliului local Bozioru privind taxarea turiștilor naște ample controverse. În timp ce unii dintre turiști și ghizii zonei spun că mai întâi ar fi trebuit realizate măcar o parte din investiții și apoi să fie percepute taxe, autoritatea locală susține că totul este legal și, mai mult, va extinde măsura care are avizul de legalitate al Prefecturii.

O mai veche hotărâre de consiliu local din Bozioru, comună pe raza căreia se află cele mai multe schituri rupestre din Munții Buzăului, stabilește tarife pentru vizitarea zonei. De la 1 mai 2018, s-a trecut la aplicarea ei astfel că, la Nucu, punctul de plecare în traseul de o zi, oamenii sunt abordați de încastori dotați cu chitanțier pentru a li se cere taxa de vizitare. Costă 10 lei pentru un adult și 5 lei pentru elevi și studenți.

Imediat după instituirea măsurii, turiștii din primele serii au fost prinși cu buzunarele goale. V. „Poate e și vina noastră, dar, de obicei, pe munte nu iei bani cu tine. Când am ajuns sus, surpriză: taxă de intrare în Țara Luanei. Bineînțeles că nu am mai intrat, ne-am mulțumit cu alt traseu. Problema noastră nu e neapărat taxa, dar fi trebuit să facă publică hotărârea”, a scris un turist din Buzău pe Facebook.

Decizia de taxare a turiștilor nu e bine văzută nici de ghizii din zona vestigiilor rupestre, fără ajutorul cărora drumeții s-ar rătăci într vastul areal împădurit și insuficient marcat cu indicatoare. Din punctul lor de vedere, instituirea unei taxe de vizitare a zonei, de către consiliul local, este cel puțin dăunătoare turismului local, dacă nu chiar ilegală, spun ei.

”Cum să percepi taxă pentru vizitarea unor frumuseți lăsate moștenire de strămoși și natură iar tu nu ai făcut nimic să le protejezi? Aici cred că se pune carul înaintea boilor. Deci, ar fi trebuit să se vadă niște investiții și după aceea să începi să iei bani. Nu sunt parcări, nu e un drum modernizat, nu indicatoare, nu amenajări de protecție”, ne-a declarat un ghid din comuna Colți.

La rândul său, inițiatorul proiectului, susține că are de partea sa toate argumentele. Fondul pe care îl va acumula din această taxă, spune primarul din Bozioru, va merge exclusiv în investiții pentru beneficiul turiștilor. Vestigiile vor fi păzite, pentru a nu le mai permite teribiliștilor să mâzgălească pereții și să lase mizerie, traseele vor fi împânzite de indicatoare, foișoare pentru popas, scări și podețe pentru facilitarea accesului la obiective.

Deocamdată, încasările nu sunt deloc pe măsura primisiunilor. ”De la 1 mai, avem doi încasatori la intrare pe traseu. Am strâns 2.000 de lei până acum, de la oameni înțelegători, care știu cum este turismul în afară, unde se percep taxe pentru orice cărămidă care are o poveste în spate. Am comandat foișoare din lemn cu primii bani strânși și o contribuție de la bugetul local și vom continua cu amplasarea unor scări așa cum este la Peștera lui Dionisie. Știu că se poate evita această intrare pe traseu însă nu vom alerga după turiști”, ne-a declarat Valentin Grigore, primarul din Bozioru.

Inițiatorul hotărârii spune că, atâta timp cât proiectul are avizul de legalitate din partea Prefecturii, nu are motive de îngrijorare. Mai mult, Valentin Grigore spune că va impune taxe și pentru autoturismele care ajung în zonă, dar și pentru alte obiective de pe raza comunei.

”Au ajuns să urce cu mașinile în poiană, până aproape de schituri, pentru a face grătare. O să vedem cum îngrădim accesul și să amenajăm o parcare cu plată, unde să aibă loc aproximativ 30 de mașini. La fel de mulți turiști avem însă și la Trovanți, unde vom avea din vară taxă de vizitare. Banii vor fi investiți în amenajări și protejarea obiectivului”, a declarat primarul din Bozioru, Valentin Grigore.

Turiștii care ajung în zona Bozioru pot descoperi locuri desprinse din povești, cu peisaje frumoase și istorii vechi de sute de ani. Cu puțin interes din partea autorităților, chiliile rupestre din zona Buzăului pot deveni principala atracție a județului.