Bolile cardiovasculare grave, greu de tratat în provincie. Pacienții din Buzău sunt trimiși pentru operații pe cord la București

Spitalul Județean Buzău are din februarie 2019 un compartiment de cardiologie intervențională, care a îmbunătățit standardul serviciilor medicale. Peste 160 de persoane au beneficiat de angioplastie, după punerea în funcțiune a angiografului. Noua echipă nu poate rezolva însă și cazurile care necesită intervenție chirurgicală, acestea fiind trimise în continuare la spitale din București.

Boala coronariană reprezintă incapacitatea vaselor de sânge de a asigura aportul constant de oxigen necesar unei corecte funcţionări a inimii. Din cauza depozitării grasimilor, calciului şi altor substanţe pe pereţii coronarelor se formează aşa numite „plăci de aterom”.

Acestea îngustează pereţii arterelor, se pot rupe, pot migra şi pot provoca blocarea parţială sau completă a fluxului sangvin ce irigă inimă.

Aceste intervenții au fost realizate de către dr. Florin Lucian Matei, medic cardiolog intervenționist, împreună cu echipa medicală formată din dr. Gabriel Nicolai, medic specialist cardiolog, care se află în pregătire pentru atestare de studii complementare în Cardiologie Intervențională.

Echipa a fost ajutată de asistenții medicali Irina Tomescu, Angelica Șuțu, Tanța Paraschiv și Florența Airinei.

„De când și-a început activitatea Compartimentul de Cardiologie Intervențională, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, adresabilitatea pacienților cu afecțiuni cardiovasculare acute a crescut, astfel că tot mai multe cazuri au fost rezolvate aici, la noi în spital, și acest lucru mă bucură foarte mult, iar în ceea ce privește pacienții, aceștia nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la alte unități medicale”, a declarat Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, ec. Claudiu Damian.

Printre cele mai frecvente afecțiuni cardiologice diagnosticate de specialiști sunt: angina pectorală, fiind considerată și cea mai gravă dintre acestea, cardiopatia ischemică, insuficienţa cardiacă şi infarctul miocardic. Zilnic, trei, uneori patru pacienți se adresează specialiştilor buzoieni.

În anul 2019, în cadrul Compartimentului de Cardiologie Intervențională a Spitalului Județean de Urgență Buzău au fost efectuate un număr de 163 de intervenții coronariene la pacienți cu afecțiuni cardiovasculare acute.

”Mai mult de jumătate, cam 60 la sută, au beneficiat de implantare de stent, undeva la 30 la sută au mers către chirurgie cardiovasculară, iar aproximativ 15 la sută au necesitat doar tratament viguros pentru respectivul sindrom coronarian acut”, spune Florin Lucian Matei, medic cardiolog intervenționist.

În luna ianuarie 2020, 18 pacienți au beneficiat de proceduri intervenționale în cadrul Compartimentului de Cardiologie Intervențională a Spitalului Județean Buzău.

Doi dintre aceștia, unul în vârstă de 49 de ani, iar celălalt de 68 de ani, au fost diagnosticați cu boală arterială periferică și au beneficiat de procedura de angioplastie periferică percutană la nivelul membrelor inferioare.

”În cazul pacienților cu alte tipuri de sindrom coronarian acut, cum ar fi angina pectorală instabilă/agravată sau infarctul miocardic fără supradenivelare de segment ST, aceștia sunt explorați invaziv în cadrul laboratorului nostru”, spune dr. Florin Lucian Matei.

 

Intervenția diagnostică, denumită și coronarografie, este urmată, în funcție de rezultatul investigației, fie de indicație de optimizare și continuare a tratamentului medicamentos, fie de angioplastie coronariană percutană, cu implantare de stent preponderent pe loc în același timp procedural cu coronarografia sau etapizat în mai multe intervenții în funcție de numărul și de complexitatea leziunilor.

Pacienții cu un anumit tip de infarct miocardic, cel supradenivelare de segment ST cu debut de până la 12 ore sau cu criterii de gravitate persistente după primele 12 ore, sunt trimiși în continuare în urgență la centrele desemnate din București, în cadrul programului ROSTEMI.

Spitalul din Buzău și din cele mai multe orașe reședință de județ din țară nu-și permit înființarea de unități capabile să asigure intervenții chirurgicale pe cord. Neputința este generată în primul rând de criza medicilor cu specializare în acest domeniu, apoi de lipsa finanțării.

”Pentru chirurgia cardiovasculară lipsesc multe. Ea ar avea nevoie de o echipă mare, specializată, pe lângă ceea ce ține de resurse. Centrele de chirurgie cardiovasculară se fac greu, indiferent unde ar fi. Chiar și în București sunt greu de menținut în timp. Chiar și pe partea noastră intervențională ne-ar mai trebui oameni. Este aceeași problemă pe care o întâlnim și la alte secții din toate spitalele”, spune Florin Lucian Matei, medic cardiolog intervenționist.

Spitalele în care se pot efectua intervenții chirurgicale pe cord se găsesc în centrele universitare, precum București, Cluj, Timișoara, Iași, Târgu Mureș. În rețeaua unităților cu dotări și echipe capabile să efectueze astfel operații sunt și câteva clinici private din București, Brașov și Sibiu.

Urmărește-ne pe Google News