Alertă de TBC într-o școală din județul Buzău. Nemulțumiri legate de măsurile luate de autorități după ce boala a fost despistată la un elev

Elevii a două clase de la o școală din Pătârlagele, județul Buzău, și profesorii lor urmează să fie testați specific pentru bacilul Koch, după ce un licean a ajuns la spital cu pleurizie tuberculoasă. Elevii sub 18 ani vor face intrademoreacția la tuberculină, iar profesorii vor ajunge la radiologie. Rezultatele analizelor vor fi comunicate în cursul zilei de luni.

Conducerea Liceului teoretic Radu Vlădescu din orașul Pătârlagele a intrat în alertă după ce primit rezultatele analizelor în cazul unui elev care este internat de la sfârșitul lunii februarie la un spital din București, cu o infecție pulmonară.

”Pe data de 6 martie a venit fișa de anunțare a cazului de TBC, de la București, unde de pe 21 februarie este internat pacientul cu pleurizie cauzată de tuberculoză. Acum toți cei care au intrat în contact cu bolnavul trebuie examinați la cabinetul de specialitate de la Nehoiu”, ne-a declarat medicul Sergiu Remișovschi, directorul spitalului din Nehoiu.

În cursul dimineții de vineri, primii cinci copii au ajuns la dispensarul din Nehoiu pentru teste. ”Minorilor le vor fi făcută intrademoreacția la tuberculină iar domnii profesori care au intrat în contact cu elevul depistat pozitiv cu TBC vor face radiografii pulmonare”, a precizat medicul Sergiu Remișovschi, directorul spitalului din Nehoiu.

Mai mulți părinți s-au arătat indignați de modul în care a fost gestionată și comunicată situația de criză din liceu. Copiii au fost sfătuiți de profesori, la ieșirea de la ore, să meargă a doua zi, vineri, cu părinții la Nehoiu, pentru testarea medicală. Trebuia asigurat transportul de către școală, sau adusă echipă medicală în școală, spun părinții.

Au aflat că trebuie să meargă vineri de la Pătârlagele la Nehoiu, pentru analizele medicale un număr de aproximativ 60 de copii din clasele a 8-a și a 12-a, și dascălii care au intrat în contact cu elevul internat la București.

”Au tratat cu indiferență această problemă. Ne-au spus copiii acasă că un coleg are tuberculoză și că trebuie să-i ducem la spital pentru analize. Avem servicii, nu putem să-i ducem cu mașinile personale astfel că sunt nevoiți să meargă cu mijloace de transport în comun, adică să împrăștie virusul, dacă Doamne ferește există”, ne-a declarat părintele unei eleve de gimnaziu.

Atât conducerea liceului din Pătârlagele, cât și reprezentanții Inspectoratului Școlar județean Buzău, susțin că măsurile luate nu pun în pericol sănătatea publică.

”A venit foarte târziu fișa de la spitalul din București iar prima măsură a fost cea a testării. Cei 37 de colegi ai băiatului bolnav au plecat cu diriginta lor la Nehoiu, cu un mijloc de transport în comun. Cei de a 8-a merg cu părinții”, ne-a declarat Nicoleta Albu, directorul Liceului din Pătârlagele.

”Mi s-a spus că nu este o formă contagioasă de tuberculoză, deci nu cred că este vreun pericol. În școală s-au luat toate măsurile de igienă, s-a făcut o dezinfecție în clasa în care învață pacientul cu TBC și urmează ca toată școala să fie igienizată de o firmă specializată”, a precizat Florina Stoian, inspector șef IȘJ Buzău.

Tuberculoza (TBC) este o boală contagioasă, potențial fatală, care poate afecta aproape orice parte a corpului, dar este în principal o infecție a plămânilor.

Urmărește-ne pe Google News