Deputatul Dănuț Păle, în dezbatere cu delegații Comisiei Europene: România are nevoie de mai multe programe care privesc sănătatea

La finele săptămâniii a avut loc la Palatul Parlamentului o întâlnire a Comisarului European pentru Sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, cu reprezentanți ai Camerei Deputaților și Senatului României. Dezbaterile au vizat domenii precum vaccinarea, pesta porcină africană , planuri de reformulare a alimentelor, angajamente de reducere a zahărului, sării și alte elemente dăunătoare sănătății, accesul la medicamente și efectele consumului de tutun.

La întâlnirea cu delegația Comisiei Europene, din care au făcut parte și Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, și Francisco Reviriego Gordejo, consilier în cadrul Direcției de gestionare a crizelor în domeniul alimentar, al animalelor și al plantelor-Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară a participat și deputatul de Buzău, medical veterniar Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice.

În timpul discuțiilor reprezentanții Comisiiei Europeane au pus accent pe metodele de prevenție în domeniul sănătății, fie că este vorba despre oameni, animale sau recolte.

Deputatul buzoian, Dănuț Păle a opinat în timpul dezbaterilor, că România are nevoie de prevederi precise legate de prevenție și informare pentru a combate efectele devastatoare ale lipsei de acțiune, ce pot pune în pericol gradul de sănătate al populației .

“România are nevoie de mai multe programe care privesc sănătatea, indiferent de domeniul de aplicare, dar orice program care dorește să aducă o îmbunătățire a modului nostru de viață trebuie să aibă pe lângă coerență, aplicabilitate și ținte realiste, în mod obligatoriu, prevederi legate de prevenție și informare a celor cărora li se adresează.  Susțin consumul de alimente proaspete, aflate în sezon, pentru a evita adaosul de conservanți și potențiatori de arome atât de dăunătoare sănătății și pe cât se poate, consumul de produse autohtone.” a declarat deputatul buzoian în timpul discuțiilor avute cu delegația Comisiei Europene.

În calitate de medic veterinar, deputatul Dănuț Păle, s-a confruntat cu ani în urmă cu efectele devastatoare pe care le pot avea lipsa măsurilor de precauție asupra oricărei forme de viață, fiind un susținător al vaccinării ca metodă de prevenție în fața patologiilor precum rujeola sau hepatita B.

După intervenția deputatului Dănuț Păle, emisarii europeni au susținut în cadrul dezbaterilor, nevoia unor planuri de acțiune concrete care să privească politicile naționale de vaccinare, combaterea contrabandei cu tutun sau ameliorarea compoziției alimentelor prin reducerea ingredientelor cu efect negativ asupra stării de sănătate.

În cele din urmă delegații Comisiei Europene au apreciat  rapiditatea cu care s-a intervenit în cazul focarului de pestă porcină africană de la Satu Mare și a modului în care autoritățile române monitorizează populația de suine domestice, însă se recomandă o îmbunătățire a  gradului de supraveghere a populației de porci mistreți care pot răspândi această boală.

 

Urmărește-ne pe Google News