Motivul pentru care Ana Bejan, fost prefect al raionului Soroca, a devenit cetățean de onoare al județului Buzău

Ședință specială, la Consiliul Județean Buzău. Fostul prefect al raionului Soroca, profesoara Ana Bejan, a primit titlul de cetățean de onoare al județului Buzău prin votul unanim al consilierilor județeni. Distincția a fost oferită pentru întreaga contribuție adusă la dezvoltarea relațiilor dintre județul Buzău și raionul basarabean cu care acesta este înfrățit din 1992.

La festivitatea de luni, Ana Bejan a primit cu mari emoții de la autoritățile buzoiene o diplomă, plachetă și o sumă de bani.

„Primul prefect femeie de pe întreg teritoriul românesc, unul dintre promotorii înfăptuirii dreptății, unul dintre principali militanți pentru unirea Basarabiei cu România, un profesor care a luptat pentru limba română pe tot teritoriul Basarabiei, este un exemplu viu și având în vedere că se apropie Ziua Națională cred că a venit momentul să ne gândim la România, la copii, la viitor, să demonstrăm că vrem binele acestei țări, să nu uităm ce au făcut înaintașii noștri să ne dăm mâna și să facem totul cât mai bine”, a spus președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

ana bejan

La rândul ei, Ana Bejan a ținut să îi dăruiască președintelui Petre Emanoil Neagu o carte scrisă de Grigore Vieru, recitând pentru toți cei prezenți una dintre poeziile marelui poet basarabean. Proaspătul cetățean de onoare al județului a ținut să le mulțumească buzoienilor pentru tot ce au făcut de-a lungul timpului pentru românii de dincolo de Prut.

„Noi am fost întotdeauna cu un dor mare pentru România, patria mamă pentru că am fost rupți de la sânul ei și am trăit sub un regim sovietic fără a avea voie să spunem că suntem români. Vreau să mulțumesc domnului președinte care a făcut un gest extraordinar pentru că de 25 de ani noi venim la Buzău ca acasă. Dacă veți întreba în Soroca de Buzău absolut toți cunosc. Premiul acesta, titlul acesta este pentru toți românii din Basarabia, pentru toți românii din Soroca pentru că ei au fost alături de mine și noi am realizat multe cu ajutorul Buzăului și cu ajutorul preotului Milea. Suntem în contextul unei mari sărbători, vom sărbători anul viitor 100 de ani de la unirea Basarabiei cu patria mama. Mulțumim lui Dumnezeu că împreună cu dumneavoastră am reușit să facem lucruri atât de frumoase”, a declarat Ana Bejan.

La festivitatea de înmânare a distincției au participat și alți cetățeni de onoare ai județului Buzău, dar și părintele Mihail Milea, care a vorbit despre importanța păstrării limbii și a credinței, ca liant între cele două popoare și despre activitatea unionistă a profesoarei Ana Bejan. Preotul Milea i-a înmânat Anei Bejan o icoană cu chipurile Maicii Domnului și a Mântuitorului, din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Urmărește-ne pe Google News