Zeci de specialiști ai UNESCO, impresionați de peisajul selenar de la Pâclele Mari

Peste 20 de geologi, geografi, specialiști din cadrul unor biosfere și geoparcuri UNESCO au vizitat miercuri  vulcanii de la Pâclele Mari. Obiectivul emblematic al Ținutului Buzăului a făcut senzație, viitatorii fiind captivați de peisajul selenar din zonă.

Oaspeții au fost uimiți  de frumusețea unică a vulcanilor noroioși, de bolboroselile spectaculoase ale noroiului agitat, de erupția de gaze și combinația dintre împrejurimi și fenomenul natural în sine.

După o călătorie cu iz de aventură, printre conurile vulcanice din noroi întărit, vizitatorii au înțeles de ce fenomenul natural a devenit emblema Ținutului Buzăului, cel mai nou geoparc UNESCO.

Județul Buzău este gazda primului eveniment internațional major dedicat geoparcurilor UNESCO. Organizatorii pun în dezbatere, printre altele, modalitățile de promovare a turismului durabil în siturile desemnate UNESCO.

Pentru întrunirea din Ținutul Buzăului, au fost selectați 25 de reprezentanți din 17 țări cu rezervații naturale. „Vizita aceasta are loc tocmai pentru că există Ținutul Buzăului.

Este prima oară când se face într-un geoparc genul acesta de eveniment. Geoparcurile sunt noi pentru cei de la UNESCO și tocmai pentru că exista această structură au ales să facă workshop-ul aici”, adeclarat Răzvan Gabriel-Popa, general-manager „Ținutul Buzăului”

În aprilie 2022, Ţinutul Buzăului a devenit oficial geoparc acreditat UNESCO, al doilea din România, după Ţara Haţegului.

Zona cu circa 45.000 de locuitori şi o suprafaţă ocupată este de peste o mie de kilometri pătraţi va fi mai bine promovată la nivel mondial.

Urmărește-ne pe Google News