După sectorul 4 din București, municipiul Buzăul va primi a doua cea mai mare sumă pentru consolidarea blocurilor cu bulină. Peste 80 de milioane de euro aprobați prin Programul Național de Recosntrucție și Reziliență sunt alocați către Primăria Buzău pentru reabilitarea imobilelor grav afectate de seismele din 1977 si 1986.
Cazul blocului 41 din municipiul Buzău este unul aparte, imobilul cu 10 etaje fiind considerat blocul cu cel mai mare defect de construcție din România.
Pentru că nu a fost montată corespunzător, armătura din fier a fost mâncată de rugină. De asemenea, la etajele inferioare, betonul a acumulat goluri de aer.

„Valoarea apartamentelor din blocul 41 va crește după această consolidare extrem de complexă. Mai mult, clădirea va fi și anvelopată cu materiale de ultimă generație, iar prețurile facturilor la încălzire și la energie electriccă vor scădea drastic. Practic aceast bloc va primi peste 7,6 milioane de euro, o sumă mult mai mare decât valoarea totală a imobilului la acest moment. Banii vor fi folosiți și pentru schimbarea ferestrelor, a lifturilor și a instalației de iluminat, clădirea urmând să fie complet reabilitată.” a precizat primarul Constantin Toma.
Vestea bună este că 30 de blocuri din aproape toate zonele municipiului Buzău, vor fi consolidate seismic și reabilitate termic, primele șantiere urmând să apară începând de anul viitor cel mai probabil din primăvară.
Dincolo de faptul că vor fi mai sigure în caz de seism, blocurile reabilitate cu bani de la stat vor avea şi un aspect îmbunătăţit. Cel mai bun exemplu este cel al blocurilor din centrul Buzăului, proiectate şi construite în anii ‘60, cu un design mult învechit.
Constantin Toma mai spune că lucrările de consolidare, de o complexitate aparte, vor începe din primăvara anului viitor.