VIDEO Mii de muncitori din Vietnam, așteptați să rezolve criza forței de muncă din România

Peste cinci mii de vietnamezi vor ajunge în România în următoarele luni, pentru a munci în industrie și servicii, ramuri ale economiei care trec printr-o criză a forței de muncă. O firmă de recrutare și formare profesională din țara asiatică și-a trimis oamenii într-un turneu prin județele țării, ca să obțină contracte de muncă pentru muncitorii vietnamezi. Aceștia ajung să muncească departe de familie pentru salarii de patru ori mai mari decât în țara lor.

Pham Thi Tui și Le Thi Viet reprezintă o mare companie asiatică de plasare a forței de muncă și formare profesională iar în aceste zile străbat județele României pentru a încheia colabărări cu angajatorii români. Prima oprire a fost la o fabrică de conserve din Buzău.

”Suntem încântați că am avut șansa de a vedea aceste linii de producție. Suntem bucuroși că putem trimite muncitori care pot contribui la succesul acestei companii”, spune Le Thi Viet, președintele companiei de recturare din Hanoi, Vietnam.

Primii muncitori vietnamezi vor ajunge în curând să lucreze cot la cot cu românii la liniile de îmbuteliere a conservelor. Condițiile de muncă și nivelul de salarizare vor fi peste așteptări, spun reprezentantele firmei de recrutare din Vietnam.

”Românii sunt primitori, buni profesioniști și bine calificați. Totul arată bine aici. Ne așteptăm la circa 2.000 de muncitori care vor sosi la Buzău dar în toată țara noi vrem să trimitem 5.000 de muncitori”, declară Pham Thi Tui, reprezentanta companiei vietnameze în Europa.

 

”Condițiile din țară, viața grea, îi fac să fie mai responsabili. Au echivalentul a 100 de euro în țara lor, iar aici se pleacă de la 450 de dolari, cazare și taxe către statul român”, precizează Dan Bucur, reprezentant firmă de recrutare din România.

Angajatorii români speră ca prin importul de muncitori calificați din Vietnam să rezolve criza forței de muncă din România, care afectează toate ramurile economiei. Străinii sunt momiți cu salarii de patru ori mai mari decât în țara lor, mese gratuite și cazare la standarde ridicate.

După acordul obținut cu producătorul de conserve, firma de plasare a muncitorilor vietnamezi în România a mai încheiat precontracte cu un restaurant, tot din Buzău, și o fabrică de confecții din județul Neamț. Până să ajungă la noile joburi, muncitorii din țara asiatică vor parcurge cursuri de formare profesională și vor învăța câteva cuvinte din limba română.

Urmărește-ne pe Google News