Producția de vin a Stațiunii Pietroasa va fi afectată de putregaiul cenușiu

Sute de hectare de vie din sud-estul ţării au fost afectate de o boală care a apărut din cauza precipitaţiilor abundente din prima jumătate a acestei veri. Specialiștii Stațiunii de cercetare viniviticole de la Pietroasele, județul Buzău, spun că producția din acest an de vin va fi afectată de putregaiul cenușiu. Probleme de aceeași natură sunt și în viile din județele Vrancea și Galați, alte două județene cunoscute pentru producția mare de vin.

Viile din zona de sud-est a țării sunt afectate de „putregaiul cenuşiu”, o boală care atacă ciorchinele şi boabele strugurilor. Ciuperca apare din cauza umezelii excesive, iar tratamentele sunt scumpe şi nu preîntâmpină în totalitate apariţia bolii.

Ploile abundente din această vară au favorizat apariţia ciupercii, iar recoltele vor fi parţial compromise. Nu a scăpat de această maladie nici vița-de-vie aflată în administrarea Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie de la Pietroasele, județul Buzău.

Cum terenul staţiunii de cercetare la Pietroasele este aşezat în pantă, precipitațiile căzute în abundență în lunile iunie și iulie au afectat mai puțin decât în alte zone din județ cultura de viță-de-vie.

Probleme asemănătoare sunt şi la viile din Vrancea și Galaţi, alte două județe cu întinderi uriașe de viță-de-vie.
„Putregaiul cenuşiu” este considerat una dintre cele mai periculoase boli ale viţei-de -vie, alături de mană şi de făinare. Ciuperca afectează mai ales soiurile aromate şi strugurii cu pieliţă subţire, precum Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Pinot Gris sau Chardonnay.

Urmărește-ne pe Google News