VIDEO Sute de turiști, la Festivalul Tămâioasei de la Pietroasele

Vinul aromat de Pietroasele este în fiecare an vedeta “Sărbătorii Tămâioasei”, eveniment la care lumea degustă vinurile locale, mănâncă pe săturate şi se distrează până seara târziu. Evenimentul a debutat cu ritualul zdrobitului strugurilor de către tinere îmbrăcate în costume populare.

Sărbătoarea a fost deschisă de un alai de tineri îmbrăcaţi în costume tradiţionale care au umplut linul de vinificaţie cu struguri aromaţi de Tămâioasă românească, primii culeşi în acest an.

Apoi, câteva fete au zdrobit ciorchinii cu picioarele spălate cu apă de izvor.

În timp ce fetele zdrobeau boabele de Tămâioasă, zeci de pofticioşi aşteptau cu paharele întinse zeama dulce şi aromată, nerăbdători să afle gustul primului must din acest an.

O tradiţie locală spune că cel mai bun vin iese atunci când strugurii sunt zdrobiţi de picioarele goale ale fetelelor de măritat.

Câteva sute de persoane au participat, duminică, la Staţiunea de cercetare viticolă Pietroasele, la a zecea ediţie a sărbătorii Tămâioasei româneşti. Petrecerea a avut de toate, standuri cu preparate la grătar, terase scăldate în vin şi must, recitaluri de muzică populară şi nelipsiţii petrecăreţi.

La sărbătoarea celui mai cunoscut soi românesc de struguri au venit zeci de producători de vinuri.

Aflat în inima Podgoriei Dealul Mare, localitatea Pietroasele este renumită deja la nivel naţional ca fiind locul unde se produce cel mai aromat vin de tămâioasă din ţară.

Producţia de anul acesta va fi cu circa 10 la sută mai mică, dar scăderea va fi compensată de o calitate foarte ridicată, spun specialiştii.

Urmărește-ne pe Google News