Europa verde, o nouă țintă a Comisiei Europene: află cum poți ajuta și tu la ,,înverzirea” Europei

Numeroase studii arată că starea mediului înconjurător s-a degradat în foarte mare măsură în ultimii ani.

Poluarea a devenit cu siguranță o chestiune de actualitate, intrând în rândul problemelor arzătoare ale Europei și ale întregii lumi.

Comisia Europeană propune un plan de redresare, care să transforme spațiul european într-unul neutru din punct de vedere climatic și care să contureze mai bine conceptul de sustenabilitate, cel puțin între frontierele UE.

Așadar, planul strategic alcătuit pentru perioada 2021-2024 de către comisarii europeni cuprinde, printre multe alte elemente, două capitole referitoare la necesitatea iminentă de a ,,înverzi” Europa. În calitate de cetățeni europeni, fiecare are obligația morală de ajuta, în limita posibilităților, atingerea scopurilor Uniunii.

Iată câteva sugestii care ar putea fi puse în practică fără dificultăți și care ar aduce o schimbare concretă în bine:

Alege energia verde:

Mijloacele clasice de obținere a energiei electrice presupun un consum foarte mare de resurse naturale. Tehnologia vine spre a oferi o mână de ajutor în acest sens. Specialiștii recomandă ca fiecare să opteze pentru metode noi și mai puțin dăunătoare mediului, pentru obținerea energiei electrice: utilizarea de centrale eoliene, de hidrocentrale ori de panouri fotovoltaice se numără printre alegerile preferate ale românilor.

În România sunt multe magazine specializate, precum Dbsolar, care pun la dispoziția doritorilor o gamă largă de panouri fotovoltaice la preț avantajos și alte produse asemenea, populația țării fiind, astfel, încurajată să treacă de la vechile obiceiuri la unele noi și prietenoase cu mediul.

Renunță la pungile de plastic

Anual, în oceanul planetar ajung în medie 8 milioane de tone de plastic. Chiar dacă o astfel de pungă pare inofensivă, trebuie luate în calcul toate cumpărăturile făcute zilnic de fiecare locuitor al planetei, ca să nu mai vorbim de ambalajele independente ale fiecărui produs în parte. Marile lanțuri de supermarketuri au introdus deja alternative eco friendly pe piață, pentru a facilita angajarea consumatorilor în acțiunile ecologice. Tot ce trebuie să faci este să-ți iei o plasă de panza de acasă, iar dacă ai uitat-o, să ceri o pungă de hârtie. Aceste gesturi mici fac diferenta.

Folosește mijloacele de transport alternative

Zilele însorite încurajează o plimbare cu bicicleta, iar cele libere îmbie la o călătorie cu trenul ori cu autobuzul. Chiar dacă mașina personală aduce un confort sporit, este esențial ca, măcar din când în când, sa alegi mijloacele de transport alternative, spre binele tuturor.

În calitate de bun cetățean european, calculează-ți și tu amprenta de carbon și încearcă să o micșorezi cât de tare cu putință. Planeta îți va mulțumi mai târziu, la fel și urmașii tăi. O Europă mai verde va fi una mai fericită, iar conștientizarea acestui fapt este esențială pentru a evita numeroase dezastre naturale care ar tulbura umanitatea.

Sursa foto: Shutterstock.com