Ce este apa verde din Crâng. Fenomenul de eutrofizare, surprins de un buzoian

Imagini cu un ochi de apă acoperit de o peliculă verde, surprinse de un buzoian în parcul Crâng, au stârnit curiozitatea internauților. Stratul colorat de la suprafața este o acumulare de alge. Fenomenul de eutrofizare, spune cercetătorul Costel Vânătoru, apare după perioade lungi de căldură.

Eutrofizarea poate fi definită ca îmbogățirea excesivă a unui corp de apă cu materie organică și nutrienți, respectiv azot, fosfor și siliciu, elemente care sunt necesare dezvoltării organismelor.

Azotul din apă se comportă ca un îngrășământ pentru alge și le favorizează dezvoltarea în exces. La suprafața ochiului de apă se formează un strat de alge care împiedică schimbul de gaze cu atmosfera.

Foto CostelConstantin

Procesul de fotosinteză nu mai are loc, scade concentrația de oxigen dizolvat în apă și crește concentrația de dioxid de carbon. În cazul unor bălți mari sau lacuri, acest fenomen provoacă moartea peștilor și a celorlalte viețuitoare.

În perioadele când este foarte cald, spun specialiștii, eutrofizarea este mult mai intensă. Pe de o parte, cu cât este mai cald, cu atât apa poate dizolva mai mult azot. Pe de altă parte, temperaturile crescute favorizează accelerarea ritmului de dezvoltare a algelor și altor microrganisme.

Pentru că de această situație profită o serie de bacterii, care se înmulțesc și ele excesiv, multe fiind periculoase pentru om, este recomandată îndepărtarea stratului de alge care se formează la suprafață.

Urmărește-ne pe Google News