Atenție la apelurile telefonice din țări exotice. Sfatul poliției: nu apelați înapoi

Este vorba despre apeluri scurte la care apelantul nu apucă să răspundă. Curioși să vadă cine i-a apelat cu cifre atât de multe, oamenii fac imprudența să sune înapoi. La capătul celălalt nu se află însă decât nişte escroci care utilizează numere cu suprataxă. Poliţiştii recomandă cetățenilor să nu sune înapoi când primesc un asemenea apel, fiind vorba de o posibilă fraudă.

Mii de români sunt terorizați în ultimul timp de apeluri telefonice venite din ţări exotice. Apeluri scurte, la care destinatarul nu apucă să răspundă. Curioşi să afle cine îi caută din insulele Maldive, Zimbabwe sau din Tanzania, ei sună înapoi.

Fără să ştie că un singur minut vorbit le poate adăuga la factură zeci de euro în plus. La capătul celălalt nu se află decât nişte escroci care utilizează numere cu suprataxă. De cele mai multe ori, cei care au sunat înapoi spun că s-au trezit având costuri suplimentare între 0,7 și 2 euro pe factură.

Poliţiştii îi sfătuiesc pe cetățeni să fie precauți. ”Poliția vă recomandă, în cazul în care sunteți apelat de un astfel de număr și nu aveți rude sau prieteni apropiați în țările respective, să nu apelați înapoi numărul respectiv. Puteți fi victima unei înșelăciuni”, spune Mihai Drăghiciu, purtător de cuvânt IPJ Buzău.

La întrebarea cum ajung cei care sună la numărul dumneavoastră, răspunsul e simplu: pe piaţa neagră se vând baze de date cu sute de mii de contacte. Pentru cei care dețin un smartphone, o soluție pentru a preveni astfel de fraude este să își instaleze o aplicație care identifică numerele de telefon. Ele îi vor avertiza dacă primesc un apel-problemă.

Urmărește-ne pe Google News