Muzeul Formelor, inaugurat în patria trovanților, la Bozioru

Muzeul Formelor, un nou produs marca Geoparc Ținutul Buzăului, a fost inaugurat zilele trecute în cadrul Centrului de Informare și Promovare Turistică din Bozioru. Are ca obiectiv protejarea și promovarea trovanților și Babelor de pe dealul din Ulmet și din tot ținutul.

Potrivit primarului comunei Bozioru, Valentin Grigore, Muzeul Formelor găzduiește trovanţi de la Ulmet în miniatură şi funcţionează în cadrul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Bozioru înfiinţat în urmă cu şase ani cu fonduri europene destinate încurajării activităţilor turistice.

În acest proiect, autorităţile locale au avut sprijinul unor profesori universitari din Norvegia, români stabiliţi în Elveţia, doi fiind chiar buzoieni.

Prin vizitarea noului muzeu înființat de reprezentanții Ţinutului Buzăului, turiștii sunt invitați să parcurgă o călătorie în timp de mai bine de 12 milioane de ani.

Ajung într-o deltă preistorică, iar de acolo, călăuziţi de trovanţi, se întorc în timpurile noastre. În această călătorie, sunt martorii retragerii mării, a ridicării munţilor şi află povestea formării trovanţilor chiar de la

”Știți de ce Muzeul Formelor din Bozioru e atât de special? Pentru că aici puteți folosi Realitatea Augmentată pentru a sta de vorbă cu trovanții și a afla povestea a 12 milioane de ani, chiar de la ei!”, este unul dintre mesajele de prezentare în spațiul online a proiectului.

Muzeul de la Bozioru nu este singurul proiect de acest fel al Geoparcului „Ţinutul Buzăului“.

La Lopătari funcţionează Muzeul 7 Locuri de Poveste, unde vizitatorii pot cunoaşte şapte locuri din Ţinutul Buzăului care au inspirat de-a lungul timpului poveşti cu balauri, uriaşi, căpcăuni, spirite protectoare, pietre magice şi leacuri nemaiîntâlnite.

La Mânzăleşti funcționează Muzeul Timpul Omului care a atras sute de vizitatori.