A doua înflorire a castanilor, semn că avem o toamnă lungă și frumoasă

Toamna se dovedeşte plină de surprize la Buzău. Au înflorit din nou castanii pe principalele bulevarde din oraș, un fenomen destul de des întâlnit în ultimii ani. Potrivit tradiției populare, a doua înflorire a castanilor indică o toamnă lungă și frumoasă.

Deasupra castanelor aproape coapte sau în vârful crengilor pline cu frunze ce stau să cadă, de pe principalele bulevarde din municipiul Buzău, flori albe de castan anunţă parcă primăvara.

Au înflorit din nou castanii, un fenomen întâlnit și în alți ani, care vrea să-i facă în ciudă calendarului. Înflorirea castanilor, pentru a doua oară, are diverse interpretări și semnificații în tradiția populară.

Şi oamenii le cunosc, de la bunici si străbunici. De cele mai multe ori, castanii înfloriţi a doua oară indică o toamnă blândă şi lungă.

Specialiștii au însă alte explicații pentru acest fenomen. Ei susțin ca diferențele de temperatura si incalzirea globala influenteaza tot mai mult perioadele de vegetatie ale plantelor si pomilor.

O altă variantă ar fi aceea că în câţiva ani pomii se vor usca, pentru că puterea de regenerare a copacilor va fi mult mai scăzută.

Tot specialistii mai spun că pomii fructiferi care înfloresc a două oară nu mai pot da roade. Castanii sunt renumiţi pentru efectele benefice asupra sănătăţii. Din frunzele, florile şi fructele lor se prepară diferite produse medicinale şi extracte necesare în industria farmaceutică.