Proiectul „Conversații Psihologice la Muzeu”, implementat în perioada 10 februarie – 7 decembrie 2024, a reprezentat o platformă prin care Muzeul Județean Buzău a oferit comunității locale prilejul de a cunoaște psihologi buzoieni, în scopul promovării psiho-educației.
În cadrul celor 9 întâlniri, organizate în spațiile expoziționale ale muzeului, publicul a avut prilejul să interacționeze cu profesioniști în sănătatea mintală. Conferințele au fost moderate de psihologii Carmen Neagu și Oana Șerbu, iar printre invitați s-au numărat 11 specialiști în psihologie și psihoterapie: Adriana Cîrstei, Mihaela Luncașu, Florentina Niculescu, Gabriel Pascu, Irina Teșcan, Florica Motoc, Rozalia Solcan, Cornelia Dumitru, Liliana Radu. De asemenea, și-au adus contribuția și formatorii Valentina Neagoe, Florina Potîrniche, precum și scriitoarea Irina Dumitru.
Printre temele abordate se numără: gestionarea sănătoasă a pierderilor, provocările adolescenței, dimensiunile singurătății, agresivitatea și bullying-ul, alegerile conștiente și curajul în fața schimbării, neurodivergența, ADHD-ul și autismul.
Unul dintre indicatorii programului a fost acela de a contribui la construirea unei punți de încredere și deschidere între psihologi și comunitate, promovând o abordare informată în îngrijirea sănătății emoționale.
Un alt indicator a fost reprezentat de comunicarea patrimoniului cultural național deținut și administrat de muzeu într-un mod inedit, în dorința de a identifica noi categorii de public.
Consolidarea imaginii instituției muzeale, permanenta căutare de soluții inovative și introducerea de noi mijloace și metode de abordare a actului muzeal în interesul publicului, precum și raportarea la necesitățile culturale ale beneficiarilor și potențialilor beneficiari au determinat profesioniști în domeniul psihologiei să conlucreze cu muzeul în acest scop. De altfel studii din publicații precum Frontiers in Psychology, ArtNews (Art in America), Museum International ș.a. demonstrează valoarea curativă și terapeutică a spațiilor muzeale și a galeriilor de artă.
Experiența celor peste 300 de beneficiari direcți ai proiectului, precum și interesul observat în zona beneficiarilor indirecți, cu peste 20.000 de interacțiuni în spațiul virtual, determină continuarea și redimensionarea proiectului pe parcursul anului 2025.