Zeci de dascăli din Buzău, pregătiți pentru proteste față de ordinul ministerial care taie clase din mai multe licee

Aproape o sută de cadre didactice și părinți au protestat, în curtea Inspectoratului Școlar Buzău, față de ordinul prin care ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a decis să taie mai multe clase de la liceele din Buzău, pentru a trimite elevii la clasele profesionale pe care le va suplimenta.

După ce s-a anunțat renunțarea la clase de liceu la Liceul „Victor Frunză” din Rm. Sărat, Liceul Meserii și Servicii, Liceul Agricol sau Liceul „Grigore Moisil”, joi pe lista neagră au apărut Liceul Berca și Liceul Beceni, ambele cu o singură clasă de liceu.

Altfel spus, după tăierea clasei, cele două instituții de învățământ își vor pierde statutul de liceu. În plus, se vehiculează că și la Liceul din Pogoanele ar urma să se taie o clasă de liceu din cele două existente.

Reprezentanții liceelor reclamă că și-au făcut deja numărul de clase la liceu și se văd acum obligați să anunțe părinții că acestea nu mai există.

„Ați scos de pe listă liceele ale căror directori au pile politice și au sunat să îi păsuiască!”, i-au reproșat Florinei Stoina protestatarii.

Șefa educaţiei buzoiene le-a declarat protestatarilor că nu are de ales decât să de acurs unui ordin de ministru, document care prevede desfiinţarea mai multor clase de liceu, în special de la unităţile cu profil tehnologic.

După mai multe replici contradictorii, nu s-a ajuns la niciun consens între cele două tabere.

În lipsa unui rezultat după discuţiile de la Inspectorat, o delegaţie a protestatarilor a mers în audienţă la preşedintele Consiliului Judeţean.

Petre Emanoil Neagu le-a dat dreptate profesorilor cu privire la momentul tardiv al ordinului ministerial, însă a precizat că trebuie făcută o analiză concretă pentru formarea claselor de liceu în funcţie de cererea absolvenţilor de gimnaziu.

În timpul manifestării de la inspectoratul Şcolar, liderul de sindicat, Ion Dobre, a fost sunat de ministrul Educaţiei, după ce Ecaterina Andronescu a aflat că protestul s-ar putea muta la Bucureşti.

Dobre i-a transmis şefei învăţământului naţional că profesorii nu sunt dispuşi să cedeze şi că ordinul trebuie anulat.