Zeci de cazuri de rujeolă confirmate în comunitățile de romi din Buzău

Zi de zi, apar noi cazuri de rujeolă în Buzău. Medicii epidemilogi sunt în alertă încă de la începutul anului, de atunci fiind depistate 48 de cazuri de rujeolă, majoritatea confirmate, în comunităţile de romi din judeţ. Îmbolnăvirile au apărut la persoane care nu s-au vaccinat deloc.

Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat o ultimă situație cu cazurile de rujeolă nou apărute în țară, în perioada 09 – 13 aprilie 2018.

În acest interval au fost raportate 199 de cazuri nou confirmate, în București și în 19 județe ale tarii, printre care si Buzăul.

Cazurile confirmate recent provin din comunităţile de romi din judeţ, iar îmbolnăvirile au apărut la persoane care nu s-au vaccinat deloc. În municipiul Buzău, cele mai multe cazuri s-au inregistrat în cartierul Simileasca.

Pentru că există riscul apariției unei epidemii de rujeolă, autoritățile sanitare buzoiene au decis să restricționeze accesul vizitatorile în spitale. Există însă și secții unde accesul este total interzis.

Potrivit specialiştilor, rujeola sau pojarul poate duce la complicaţii grave cum ar fi encefalită, pneumonia sau infecţii ale urechii. Vaccinul împotriva rujeolei protejează insa copiii împotriva acestei boli.

În România, imunizarea a fost introdusă în 1979, insa doar 9 din 10 parinți își vaccinează copiii. In prezent, copiilor se administrează trei doze de ser: la nouă luni, la un an şi la cinci ani.