VIDEO Vietăți ca în timpul verii, în Parcul Tineretului din municipiul Buzău: mai multe lebede au ”uitat” să migreze în țările calde

Lacul din Parcul Tineretului din municipiul Buzău este populat în această iarnă cu vietăți ca în timpul verii. Mai multe lebede vieţuiesc aici de mai mulți ani, inclusiv în sezonul rece. S-au adaptat temperaturilor scăzute, astfel că și-au pierdut instinctul de a migra în țările din sudul continentului. Păsări migratoare care se comportă anormal au fost văzute în toată țara.

Pe vremuri, luciul de apă din Parcul tineretului era doar un punct de popas pentru păsările acvatice migratoare. De curând, însă, un stol de lebede albe s-a oprit aici din călătoria spre țările calde și nu a mai plecat.

În timp, păsările acvatice și-au schimbat comportamentul pentru că au găsit hrană și temperaturi ridicate în apa acumulată la marginea Buzăului.

”Din moment ce temperatura este acceptabilă pentru ele și hrana este din belșug nu mai au motiv de a pleca. Îmi povesteau localnicii că aici erau troiene și lacul era înghețat. Acum, în februarie, avem temperaturi de primăvară”, spune Corina Ghiță, profesor de biologie.

Specialiştii spun că păsările fac parte din specia lebăda albă şi sunt protejate de lege. De regulă, aceste lebede caută zonele cu apă mai caldă şi se adăpostesc în locuri care nu sunt afectate de gheaţă şi valuri.

În ultimii ani, iernile au fost mai blânde iar specialiștii pun modificările de comportament ale acestor păsări pe seama încălzirii globale. Trec mai ușor prin sezonul rece pentru că are episoade scurte de ger extrem și îngheț.

”Modificarea comportamentului vine din cauza faptului că temperaturile nu mai sunt așa scăzute și atunci ele nu mai sunt nevoite să migreze mai ales dintr-un loc unde au găsit destulă hrană. De obicei, animalele pleacă dintr-un mediu care nu le este propice”, spune Corina Ghiță.

Lebăda albă, cea care viețuiește de câțiva ani pe balta de lângă Vadu Paşii, este o pasăre acvatică migratoare, una dintre cele mai mari zburătoare. De obicei, în pragul iernii, migrează din Scandinavia şi Rusia, către ţările Mediteranei şi din Orientul Mijlociu.

Urmărește-ne pe Google News