VIDEO Verdețurile, la mare căutare în piețe. Leurda își face loc pe tarabe

Tarabele din piețe sunt pline de verdețuri care pot deveni mâncăruri delicioase și pline de vitamine. Alături de mănunchiurile de spanac, lobodă, ștevie și urzici, în această perioadă a anului își fac loc pe mesele precupeților și legăturile de leurdă, o plantă despre care puțini știu că are proprietăți benefice organismului.

Leurda, supranumită şi „usturoiul sălbatic” crește în păduri, iar cei care o culeg o vând imediat în piețe. Frunzele cu un ușor iz de usturoi sunt o sursă bogată de sănătate, de mai ales când sunt consumate crude, în salate. În Piața Centrală din Buzău, o legătură de leurdă costă un leu.

”Miroase un pic a usturoi, amestecat în salate e foarte bună. Nutriționistul a zis că e foarte bun. Se mai poate face un piure. În general o mănânc crudă, în salată. Cu orice merge în combinație, cu roșii, și în mâncare”, spune o clientă.

”Lumea o prepară ca salată, în spanac; e bună la orice, mai ales așa proaspătă. Cea mai sănătoasă plantă, recomandată pentru subțierea sângelui, pentru cei cu fibrilație”, susține una dintre comerciantele din piața centrală.

Vânzătorii din piețele de legume și fructe spun că leurda și calitățile acestei plante care se găsește în flora spontană sunt prea puțin cunoscute, desi ar merita o mai mare atenție.

La mare căutare în piețe sunt și celelalte verdețuri: urzicile, spanacul, ștevia ori salata. Medicii ne recomandă să consumăm în această perioadă cât mai multe verdețuri, care ne refac nivelul de vitamine și minerale din organism și combat astenia de primăvară.