VIDEO Un buzoian, student la 57 de ani, dat ca exemplu de presa germană. Iată povestea

Buzoianul Constantin Schuster, acum în vârstă de 57 de ani, administrează un modern centru de îngrijire pentru oameni în vârstă din Germania, unde s-a stabilit după Revoluție. Este vorba despre Seniorenpark Carpe Diem din Mettmann. La vârsta la care alții gândesc că ar putea fi beneficiari ai unui azil, românul a început studii în domeniul asistenței sociale. Pentru pasiunea sa față de ocupația și reușitele pe partea administrativă, Constantin a intrat în atenția jurnaliștilor din Germania.

Constantin Schuster și soția lui trăiesc de peste 26 de ani într-un oraș cu 40.000 de locuitori din vestul Germaniei. A încercat multe meserii și pasiuni, inclusiv cea de parașutist, în tinerețe, încsă cea mai mare parte a vieții a petrecut-o muncind în industria metalurgică.

Într-o astfel de fabrică s-a angajat și după ce s-a stabilit în Mettmann, orășel industrial din vestul Germaniei.

În urmă cu 9 ani, rămas șomer în plină perioadă de criză economică a Germaniei, Constantin a avut șansa de a se angaja ca îngrijitor la un cămin de bătrâni din localitate. A acceptat orice i s-a dat ca sarcină, de la schimbat așternuturi, la reparat mobilier.

Între îngrijitorul român, de o parte, și beneficiarii și șefii azilului, de cealaltă parte, s-a creat repede o chimie, astfel că în scurt timp Constantin a fost promovat. Venea permanent cu idei noi, iar prin implicarea sa totală în dezvoltarea lăcașului i-a cucerit pe toți cei din jur.

Este asistent de îngrijire pentru o grupă de vârstnici iar de doi ani urmează cursurile unui colegiu de stat, finanțate de superiorii săi, astfel încât să poată administra cu acte în regulă întregul complex.

”La inițiativa mea, etajele au fost decorate cu picturi pe care eu le-am realizat în diverse culori. Au un efect benefic asupra psihicului seniorilor. Tot eu le-am sugerat că beneficiarii azilului ar putea aduce în camere piese de mobilier care să le amintească de casă. Ideile au fost apreciate”, spune Constantn Schuster.

Pentru pasiunea sa față de ocupația și reușitele pe partea administrativă, Constantin Schuster a intrat în atenția jurnaliștilor din Germania. Aceștia au scris despre român că, la vârsta sa, când mulți se gândesc cum să-și aranjeze bătrânețea, urmează cursurile unui colegiu care îl vor perfecționa în meseria de asistent social.

Constantin Schuster vine anual în România, la rudele din Buzău, și de fiecare dată este nerăbdător să viziteze țara. Spune că frumusețile ei, unice, au darul de a-i reîncărca bateriile pentru un nou sezon în meseria pe care o practică cu pasiune.