VIDEO Un bolovan de 300 de tone blochează DN10, de două zile, la Siriu. Calea rutieră, eliberată prin dinamitare

Bolovanul masiv, de peste 300 de tone, care de două zile blochează DN10, la Siriu, va fi dinamitat în cursul zilei de vineri. Traficul rutier este deviat pe rute ocolitoare, prin Prahova.


Drumul Național 10 Buzău – Brașov este cunoscut șoferilor ca fiind un drum periculos, mai ales în zona lacului Siriu. Pe carosabil ajung deseori stânci desprinse de pe versanți.

În cursul nopții de miercuri spre joi, un bloc masiv s-a desprins și a căzut peste șosea, la 500 de metri de viaductul Stânca Teherău. Incidentul s-a petrecut cu puțin înainte de miezul nopții, când în zonă nu circula nicio mașină.

Muncitorii de la Drumuri Naționale care patrulau în zona cu utilaje de deszăpezire au descoperit alunecarea de teren, după care au dat imediat alarma.

Bucățile mari de stâncă nu au putut fi înlăturate de pe carosabil, astfel că, la fața locului, au ajuns și specialiștii ISU, ca să evalueze situația.

Vineri dimineață, pirotehniști de la ISU Buzău au inițiat operațiunea de detonare a blocului de piatră care acoperă drumul pe ambele benzi. Misiunea este condusă de o echipă de specialiști de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

”În urma analizei situaţiei a echipei de specialişti a fost stabilită soluţia optimă pentru degajarea în siguranţă a stâncilor şi anume, detonarea acestora”, a declarat sergent major Vlăduț Pârvu, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău.

După ce bolovanul de peste 300 de tone va fi detonat, drumarii vor trebui să curețe șoseaua și abia după aceea vor lua în calcul redeschiderea traficului pe DN 10. Drumul Național 10 este considerat un drum strategic, fiind cea mai scurtă cale rutieră între Ardeal și Muntenia. Zilnic, pe aici circulă între 8.000 și 10.000 de mașini.

Versantul care mărginește sensul de mers Buzău-Brașov este un adevărat pericol pentru participanții la trafic, mai ales primăvara, când fenomenul de îngheț-dezgheț favorizează desprinderea pietrelor. Sunt montate plase de siguranță, însă nu suficiente cât să stopeze căderea pietrelor de mari dimensiuni.

Urmărește-ne pe Google News