VIDEO Un bărbat a murit în crama în care fermenta mustul. Soacra lui a ajuns în comă la spital

Sezonul culesului viilor face primele victime. Un bărbat si-a pierdut viata iar o femeie este ținută în viață cu ajutorul aparatelor după ce ambii s-au intoxicat cu dioxid de carbon în beciul în care țineau damigenele cu vin. Necazul s-a întamplat luni seara în localitatea Știubei, de lângă Râmnicu Sărat.

Bărbatul de 74 de ani locuia în aceeași casă cu soacra lui. După-amiază a mers în beciul de sub garajul locuinței să verifice starea fermentației vinului. După o oră soacra acestuia, văzând ca nu se mai întoarce, a mers după el și l-a găsit cazut și plin de sange. Deși ușa beciului era deschisă și la fel și ușile garajului, gazele de fermentație bogate în dioxid de carbon le-au taiat suflarea. O vecină care mergea des în vizită i-a găsit pe amândoi.

Femeia speriată a dat alarma prin vecini și a sunat și la 112. Ajunși la fața locului, echipajul de intrevenție de la pompieri a folosit echipamentul de protecție ca să poată intra în încăperea unde zăceau cei doi.

Pentru barbat salvatorii nu au mai putut face nimic însă femeia, soacra sa, a fost preluată de o ambulanță și transportată la spitalul municipal Rm Sărat.

În gospodării incintele unde se face vinul sunt de regulă neventilate și permit acumularea dioxidului de carbon. Medicii spun că primele simptome ale inhalării dioxidului de carbon sunt amețeala, greața, durerile de cap.

Daca se produce lesinul, interventia unui echipaj, care sa acorde primul ajutor victimei, este vitala.Pericolul din beci nu depinde neapărat de cantitatea de must care fermentează, ci de spaţiul în care se produce fierberea vinului. Una dintre reguli spune că beciul trebuie să aibă un canal de aerisire foarte bun. Uşile trebuie lăsate deschise pentru a exista un curent permanent de aer. In literatura de specialitate este cunoscut ca un litru de must fermentat emana 49 litri de dioxid de carbon.