VIDEO Transportatorii buzoieni se alătură protestului spontan declanșat la scară națională : zeci de vehicule de mare tonaj, în drum spre capitală

#image_title

Zeci de transportatori și fermieri s-au alăturat miercuri dimineață unui protest spontan pentru a-și exprimă nemulțumirea față de asigurările RCA majorate de la 1 ianuarie. Șoferii se plâng că această decizie afectează industria agricolă dar și transporturile.

 

Fermierii din zona Buzăului s-au întâlnit după ora 7.00, pe dig, lângă restaurantul Garden, de unde au plecat la ora 9.00 către București. Din Buzău au fost cel puțin 50 de camioane plus autoturisme și autoutilitare, la care se vor adăuga și tractoare și camioane ale fermierilor din zona Moldovei.

Mobilizarea a venit dinspre „aripa” transportatorilor care au făcut apel ca un număr cât mai mare de colegi să se alăture acțiunii. „Nu facem grevă, nu facem protest, nu blocăm circulația, nu blocăm drumuri. Noi circulăm cu viteză redusă. Noi facem un protest spontan și un protest spontan nu are nevoie de autorizații”, se arată într-un mesaj.

Transportatorii și fermierii sunt nemulțumiți de scumpirile asigurărilor RCA şi cer fonduri europene.

”Vă rog să informați șoferii să fie calmi, civilizați, să respecte indicațiile poliției/jandarmeriei și dacă îi vor devia de pe traseul de mai sus să respecte indicațiile și în cel mai scurt timp să se întoarcă la traseu în coloană. În cazul în care unii participanți la trafic vor fi deranjați de noi și îi vor agresa verbal să nu dea curs și ei, să stea calm în cabină și să își continuie activitatea. Vă rog să nu claxonați în localitate! Doar circulăm cu viteză redusă pentru că să evităm un eventual accident și nu ne-a organizat nimeni, doar s-a întâmplat să ieșim toți pentru că să ne spunem of-ul. Nu cerem bani, ne cerem doar drepturile”, li s-a transmis protestatarilor.

Revendicările transportatorilor se referă la mărirea pragului indemnizației de deplasare neimpozabile a șoferilor pe intern și extern; acciză motorină; concurență neloială cu companiile care nu dețin RCA și licențe; e-Transport (GPS pe camioane); taxa de drum; beneficii și fonduri europene; tichete pentru camioane electrice; beneficii șoferi ca cei din construcții; nereguli cântare vămi; timpi așteptare vămi; probleme containere port.