VIDEO Tradiții de Crăciun în satele din Bărăgan: colindele antifonice, unice în țară, cântate de peste patru secole

Repertoriul cântăreţilor din Bărăgan care merg la colindat în perioada sărbătorilor de iarnă este unul aparte, pentru că este constituit din așa numitele colinde antifonice.

Tradiţia acestor cântece cu nume ciudat este păstrată de peste patru secole. Grupul este format doar din băieți şi se împarte în două, iar cel de-al doilea preia linia melodică a ultimei silabe a primului.

Băieții din ceata de colindători pot fi repede recunoscuți în această perioadă a anului, după straie.

Sunt îmbrăcaţi cu pantaloni de lână şi cojoace negre, cu căciuli de oaie pe cap şi încălţaţi cu cizme din piele, toate moştenite de la bătrâni.

Au ocupații diverse, elevi, studenți sau slujbași la firme din oraş, însă, când vin sărbătorile, toţi devin colindători. În ajunul Crăciunului, de dimineaţă şi până seara târziu, cântăreții din Smeeni colindă pe la toţi gospodarii.

Cunosc zece colinde antifonice, pe care le-au învăţat de la strămoşii lor şi le interpretează pe rând, astfel încât cel colindat aude mereu altceva decât vecinul său.

Odinioară, colindătorii din Smeeni, adică bunicii sau străbunicii tinerilor care sunt astăzi în ceata numită  „Călmăţuiul”, vizitau numai gospodăriile cu fete tinere, de măritat.

Mergeau la geamul lor, se dispuneau în semicerc şi interpretau colindele antifonice, cu urarea ca fecioarele să îşi găsească ursitul în anul ce vine.

Acum însă nu ocolesc pe nimeni, pentru că riscă să fie certaţi de oamenii pe care nu i-au colindat.

Urmărește-ne pe Google News