VIDEO Speranțe de dezvoltare pentru sătenii din Costești și Stâlpu odată cu demararea lucrărilor la noua autostradă

Primii kilometri ai autostrăzii ce va lega Buzăul de Ploiești au prins contur iar lucrările se desfășoară în ritm alert la câțiva kilometri de municipiul Buzău. Basculantele care zilnic mii de tone de pietriș și nisip iar buldozerele lucrează la foc continuu.

Asociaerea româno-bulgară pentru segmentul de autostradă care pleacă de la granița comunelor Costești și Stâlpu, pare a fi de bun augur întrucât lucrările se mișcă în mare viteză.

În tot acest timp edilii celor două comune din Buzău, aflate la cea mai mică distanță de șantier, își fac planuri de dezvoltare ,cu speranța că noua cale rutieră de mare viteză va atrage mai mulți investitori .

”Este șansa noastră să ne dezvoltăm după modelul occidental și să atragem investiții foarte mari în anii ce vor veni. Sigur că mai sunt unii care nu văd cu ochi buni acest drum care va trece pe raza localității noastre însă realitatea a demonstrat că autostrăzile sunt un motor de dezvoltare pentru toate localitățile pe care le traversează” a declarat Stelian Gioabă, primarul comunei Stâlpu.

Și la Costești așteptările sunt mari, prețul terenurilor fiind deja în creștere. „Zona noastră este în continuă dezvoltare iar acestă investiție este de bun augur pentru noi. Terenurile devin mult mai atractive pentru investitori însă urmeză și investiții din partea noastră, canalizare la Spătaru și poate și gaze întrucât conducta se află la 100 de metri de noi. Avem primit semnale că putem avea acces la rețeaua de gaze dacă valoarea proiectului propus va scădea. Autostrada dar și investițiile de amploare care vin odată cu ea ne dau speranțe că vom deveni în următorii ani o zonă metropolitană a municipiului Buzău.” a precizat edilul comunei Costești, Nicolae Gioabă.

Autostrada Ploieşti-Buzău este prima secţiune a Autostrăzii care va asigura legătura dintre Muntenia şi Moldova (A7).

La 20 iulie, ministrul Transporturilor anunţa că s-a emis ordinul de începere pentru construirea primilor 28,35 de kilometri ai Autostrăzii A7, pe lotul Mizil – Pietroasele, din tronsonul Ploieşti – Buzău. Lucrările au început la jumătatea lunii august 2022.

Asocierea româno – bulgară SC CONI SRL – TRACE GROUP are la dispoziţie 20 de luni şi peste 1,24 miliarde de lei (fără TVA) pentru a construi acest lot, care include 20 de poduri, a anunţat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Lotul Mizil – Pietroasele este primul din cele 13 loturi ale A7 (Autostrada Moldova) care vor fi construite între Ploieşti şi Paşcani (320 kilometri) prin finanţare asigurată din PNRR. Contractul pentru construcţia lotului a fost semnat pe 7 iunie.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis spre validare documentaţiile pentru atribuirea contractelor necesare construcţiei celor 3 loturi ale Autostrăzii Bacău-Paşcani, cu o lungime de 77,39 kilometri.

Lotul 1 (30,3 kilometri), cuprins între Săuceşti (Bacău) şi Trifeşti, are o valoare estimată de 2,04 miliarde de lei (fără TVA), execuţia lotului 2 (18,99 kilometri), cuprins între Trifeşti şi Gherăieşti, este estimată la 1,60 miliarde de lei (fără TVA), iar lotul 3 (28,09 kilometri), cuprins între Mirceşti şi Paşcani, are o valoare estimată de 2,21 miliarde de lei (fără TVA).

Constructorii care vor câştiga aceste contracte trebuie să finalizeze lucrările în cel mult 30 de luni, potrivit CNAIR.

Urmărește-ne pe Google News