VIDEO Sora pasagerului din avionul prăbușit la Nehoiu: ”Nu-mi explic ce a făcut să se urce în acest avion, în ciuda acelui vânt extrem de agresiv”

Trupurile celor doi afaceriști care au murit, miercuri, în accidentul aviatic de la Nehoiu au fost ridicate de la morga SML Buzău și transportate la Cluj și Constanța. Între timp, procurorii din Ploiești încearcă să afle cum a fost posibil ca multe componente ale aparatului să fie împrăştiate pe o rază foarte mare.


În momentul producerii tragediei, în zona Nehoiu era în vigoare un cod galben de vânt puternic. Rafalele ar fi depăşit chiar şi 100 de kilometri pe oră, iar din cauza unui plafon jos de nori, vizibilitatea era scăzută. Specialiştii spun că un avion uşor nu trebuia să zboare pe o asemenea vreme.

Rudele unuia dintre ei, Liviu Bucăţică, au anunţat vineri că atât pilotul, cât şi pasagerul au fost informaţi despre condiţiile meteo aspre, cu vânt puternic şi plafon jos de nori, dar că au primit totuşi permisiunea de zbor.

”Am aflat de la vărul meu, care era acolo, că era vânt extrem de puternic şi nu-mi explic ce a făcut ca el totuşi să se urce în acest avion, în ciuda acelui vânt extrem de agresiv”, a declarat Corina Martin, sora lui Liviu Bucățică.

Conform rudelor, cei doi ar fi trebuit să ajungă lângă Constanța, pe aeroportul “Tudor Greceanu” din Tuzla. ”Pe domn îl aştepta soţia lui undeva unde trebuiau să achiziţioneze un teren sau poate locuinţă, nu ştiu exact, şi ar fi trebuit să vină să semneze probabil contractul de vânzare-cumpărare”, spune sora lui Liviu Bucățică.

Fragmente din aparatul de zbor au fost găsite la distanță mare între ele, spun anchetatorii. Este un indiciu care susține varianta că avionul s-a dezintegrat în aer, dintr-o cauză încă necunoscută.

Ipoteza este susținută și de martorii oculari care au declarat că după ce au auzit un zgomot puternic de motor turat au văzut cum se desprind bucăți din aparatul de zbor.

O explicaţie care ar putea rezolva ”misterul” componentelor împrăştiate pe o rază de aproape un kilometru, ar fi că aeronava s-a lovit de un obstacol, probabil o coamă de deal, pe care pilotul nu l-a văzut la timp din cauza vremii nefavorabile.

Pentru a finaliza ancheta, procurorii de la Ploieşti aşteaptă rezultatele Autorităţii de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei (AIAS), instituţie abilitată să facă expertize tehnice în cazul accidentelor aviatice. Raportul AIAS este aşteptat la începutul săptămânii viitoare, potrivit unor surse.

Avionul care s-a prăbuşit în zona montană a judeţului Buzău era un Technam T 2008, fabricat în Italia. La bordul acestuia se aflau doi oameni de afaceri, Ioan Mihai Covaciu şi Liviu Emil Bucăţică. Aeronava a decolat de la Ghimbav şi trebuia să ajungă la Constanţa.

Trupurile celor doi au fost ridicate de la morga SML Buzău și transportate de rude la Cluj și Constanța, unde vor avea loc slujbele de înmormântare.