VIDEO Sfinxul de la Buștea, o comoară megalitică ocolită de turiști din cauza drumurilor jalnice

Puțini știu că Sfinxul din Bucegi are un frate în Munții Buzăului. Este vorba despre Sfinxul de la Buștea, un „uriaș” împietrit, cu chip de om, de vreo șase metri înălțime. Coincidență sau nu, dacă cea mai rapidă cale de a ajunge la Sfinxul din Bucegi este prin stațiunea Bușteni, la sfinxul buzoian se ajunge cel mai ușor din Buștea. Capul de om este însă greu de vizitat, din cauza infrastructurii deloc prietenoase.

Pentru a ajunge la capul de om de pe Masivul Breazău ajungi mai întâi la Mânzălești, comună care se află la 50 de kilomtri de oraşul Buzău, pe Valea Slănicului. De aici e bine să îți cauți un ghid din sat, așa cum l-am găsit noi pe Viorel Bănică, un sătean pasionat de drumeții.

Parcurgem cu mașina patru kilometri de la drumul cu asfalt spre Breazău, pe un drum de căruțe. Traseul se pierde prin pădure dar suntem sfătuiți să mergem paralel cu stâlpii de electricitate. Ne oprim din traseu pentru a admira sfinxul de la distanță și zărim capul de om ascuns între copaci, pe un versant aflat la peste un kilometru distanță.

Capul de om devine vizibil în depărtare imediat ce se părăsește zona de case și se ajunge pe platou. Mai avem 30 de minute de urcat pe jos, printre copaci și arbuști țepoși de cătină, până să ajungem la baza megalitului. Drumul este extrem de obositor. Din fericire, ești însoțit de o priveliște superbă care te ajută să să-ți păstrezi forțele.

Aproape două ore ne-au trebuit de la intersecția cu drumul asfaltat să ajungem lângă Capul de om de la Buștea. Sfinxul este un monument al naturii reprezentat de o stâncă ce măsoară în jur de 5 – 6 metri înălțime, modelată de ploi și vânt sub forma unui cap uman, asemănător cu renumitul Sfinx din Munții Bucegi.

Zona este un important punct de atracție pentru turiștii care vor să viziteze peștera de sare și lacul Meledic. Nu toți se încumetă însă să se aventureze și până la sfinxul de la Buștea, din cauza infrastructurii jalnice. Sătenii din Buștea și-ar dori și ei drumuri mai bune și indicatoare, pentru că așa le-ar călca prin sat mai mulți turiști.

Sfinxul din Buștea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere. Monumentul se află pe raza comunei Mânzăleşti, considerată de istorici ca fiind una dintre cele mai vechi aşezări umane din ţara noastră.