VIDEO România apare în primul ghid internațional al proiectelor care amenință mediul înconjurător

Un șantier hidroenergetic din județul Buzău se numără printre exemplele negative descrise în primul ghid pentru conservarea conectivității ecologice. Autorii lucrării menționează că șantierul de la Surduc, de pe Bâsca Mare, va duce la pierderea unui râu ”de clasă mondială”, dacă justiția nu își face datoria.

În Ghidul publicat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, apar exemple din toată lumea ale unor proiecte care ar putea afecta grav mediul înconjurător.

Ecologiștii din Grupul de Specialiști în Conservarea Conectivității, al IUCN, atrag atenția că amenajarea unor microhidrocentrale ar genera secarea râului Basca Mare, o apă curgătoare de o frumusețe rară, care adăpostește, printre altele, zece specii de pești.

Sunt amenințate inclusiv vidra dar și o specie de gândac de apă pe cale de dispariție în România.

”Doar o treime din râurile lumii mai curg liber. Barajele reprezintă principalul obstacol pentru conectivitatea apelor dulci. Aici, un baraj este în construcție pe emblematicul râu Bâsca Mare, România, situat în inima ecoregiunii carpatice a Europei”, se precizează în ghidul international pentru protecția mediului.

Soarta râului Bâsca Mare a ajuns în mâinile judecătorilor, după ce ecologiștii s-au adresat instanței, condamnând proiectul care ar urma, spun ei, să distrugă flora și fauna zonei.

În 2019, romaniacurata.ro a vorbit pe larg despre toate demersurile care s-au făcut de către organizațiile neguvernamentale pentru protejarea actualelor arii naturale din zona Bâsca Mare.

Atunci a avut loc un protest la care au participat o parte dintre concurenții competiției Balkan Rivers Tour 4, o competiție internațională de rafting, prin care se atrăgea atenția că Bâsca Mare reprezintă habitatul a nu mai puțin de zece specii de pește, dintre care patru protejate de interes comunitar, două dintre ele aflate în formularul standard al sitului Natura 2000 Penteleu.

BRT4 | week 1: Romania from Leeway Collective on Vimeo.