VIDEO Revolta unui părinte care a observat copii într-o agenție de pariuri și păcănele

Patima păcănelelor și jocurilor de noroc pare că nu mai are limite, nici de vârstă, nici în comportamentul celor căzuți pradă mirajului unor câștiguri rapide. Un bărbat a fost înjunghiat zilele trecute în fata unei săli de jocuri din Galați, în urma unui conflict izbucnit în interiorul cazinoului. Din păcate, în astfel de agenții au acces și minorii, așa cum reiese dintr-o filmare realizată de un părinte dintr-o localitate buzoiană.

Pe înregistrarea făcută zilele trecute de un părinte, cu telefonul mobil, apar doi adolescenți care își încearcă norocul la păcănele, într-o agenție din comuna buzoiană Vernești. Din discuțiile surprinse în filmare reiese că cei doi clienți sunt minori și că nu ar fi la prima vizită în cazinoul rural.

Adolescenții recunosc fără nicio reținere că au intrat cel puțin o dată în agenții de pariuri sau chiar continuă să fie clienții cazinourilor. Un sondaj realizat rapid pe străzile Buzăului arată că patru din cinci tineri de până în 18 ani au fost cel puțin o dată clienți ai agențiilor de pariuri ori și-au încercat norocul la aparate.

Investitorii din industria jocurilor de noroc au simțit o creștere a apetitului oamenilor față de jocurile de noroc, astfel că și-au extins afacerile în mediul rural, acolo unde populația tânără are încă o pondere de luat în seamă. Sunt localități peste tot în țară unde funcționează mai multe agenții de pariuri sau localuri cu păcănele decât farmacii sau dispensare.

Marius este unul dintre clienții sălilor de jocuri de noroc din Smeeni. Proaspăt absolvent al liceului agricol din localitate, tânărul se află în căutarea unui loc de muncă. Până se va pune pe propriile picioare, beneficiază de sprijinul familiei. Recunoaște că nu puține au fost ocaziile de a-și încerca norocul la păcănele sau pariuri sportive, pentru a-și mai îngroșa portofelul.

”Am pus și la pariuri și am jucat și la păcănele. Am mai câștigat, ce-i drept, dar de mai multe ori am pierdut.  E ca un fel de drog, te face dependent și ajungi să speri că vei câștiga sume mari. Agenții de pariuri, de joker și altele sunt peste tot și sunt cele mai aglomerate. La noi, tineretul este în smartbet-ri, iar la farmacii mai intră doar bătrânii”, spune Marius.

Datele statistice arată că peste 150.000 de români au încercat să se îmbogăţească repede la pariuri, poker, păcănele sau ruletă şi au sfârşit prin a deveni dependenţi. Psihologii spun că dependența de jocuri de noroc este o boală nu un viciu, care nu ține cont de vârstă. Mulți jucători patologici prezintă și alte tulburări psihice, cele mai frecvente fiind cele legate de consumul de alcool, droguri.

”Este boală, fără dubiu, este tulburare de impuls, jocul patologic de noroc dus la noi și pe fondul lipsurilor de ordin material. Dar sunt atâția oameni care o duc modest și nu consumă bani și timp pe acolo. Pulsiunea de a juca, de a bea, nu se depășește până efectiv nu se consumă actul în sine, până nu joacă acolo chiar dacă pleacă acasă dezamăgit și întristat pentru că a dus poate și ultimii bani din casă”, spune Maria Cristache, medic psihiatru.

Patima jocurilor de noroc este atât de mare, spun specialiștii, încât cei căzuți pradă acestui viciu pot dezvolta rapid un comportament deviant și pot recurge la violențe. Un exemplu este incidentul sângeros petrecut la sfârșitul lunii septembrie, în faţa unui casino din Galaţi, chiar peste drum de sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Doi tineri au avut o altercaţie în sala de jocuri, iar afară unul dintre ei a fost înjunghiat. Medicii spun că era să moară. Agresorul a fost reţinut în zori. Cei doi tineri au început să se certe după un joc de noroc. Conflictul s-a mutat rapid afară, unde unul dintre ei a atacat cu cuţitul.