VIDEO Reacția conducerii IȘJ Buzău după ce a primit calificativul „nesatisfăcător” de la Minister: ”Om fi deranjat noi cu ceva, dar cineva trebuie să răspundă pentru nedreptatea asta”

La o zi după ce întreaga echipă din conducerea IŞJ Buzău a aflat că a primit calificativul „nesatisfăcător” din partea Minsterului Educaţiei, Florina Stoian și adjunctele sale, Nela Wamsiedel şi Daniela Palcău, au susținut o conferință de presă, pentru a anunța că vor contesta rezultatul evaluării și că, dacă va fi nevoie, vor da în judecată Ministerul. Cele trei doamne din conducerea învățământului buzoian susțin că evaluarea a fost făcută incorect de către o persoană care nu a lucrat niciodată în învățământ.

Conform unei metodologii din 2015 privind evaluarea inspectorilor şcolari, aceştia pot fi demişi dacă nu întrunesc punctajul minim necesar, de 70 de puncte. S-a întâmplat ca la evaluarea efectuată în vară, dar finalizată abia zilele trecute prin comunicarea calificativelor, atât șefa IȘJ Buzău cât și adjunctele sale să primească cu câteva puncte sub acest prag.

În cadrul întâlnirii cu presa, Florina Stoian, Nela Wamsiedel și Daniela Palcău au anunțat că au contestat evaluarea, urmând să depună și oficial un documet în acest sens, imediat ce vor primi documentația completă de la Ministerul Educației și nu doar un simplu fax așa cum s-a întâmplat deocamdată.

Argumentele celor trei șefe din Inspectorat sunt legate de faptul că „evaluatorul”, o persoană care nu a lucrat niciodată în învățământ, nu a punctat corect activitățile prevăzute în rubricile standard. Acestea își susțin afirmațiile prezentând fișele de autoevaluare, care întrunesc punctaje diferite de cele ale Ministerului și în baza cărora evaluatorii puteau găsi toate dovezile referitoare la activitățile desfășurate în fruntea inspectoratului.

Suspect din punctul de vedere al șefelor din IȘJ Buzău este că fișele de autoevaluare nu se mai regăsesc acum în fișa prezentată de Ministerul Educației. Diferențele dintre punctajele evaluării și cele ale autoevaluării sunt extrem de mari. De exemplul, în cazul Nelei Wamsiedel, la evaluare a primit 68 de puncte, iar în baza calcului făcut pe baza grilei de autoevaluare a reieșit un punctaj de 95 de puncte.

Întrebate dacă decizia care duce la schimbarea lor din funcție are legătură politică, cei trei inspectori au spus că indiferent de interesele politice, nu vor accepta să iasă din învățământ cu obrazul pătat și își vor face dreptate în instanță.

„Indiferent ce a fost este un lucru rușinos că într-o țară în care dorim să trăim corect, se bazează pe alte criterii. Mie îmi lasă un gust amar. Nu accept ca după 36 de ani de muncă cu performanțe, chiar foarte multe, să plec din instituție cu calificativul <nesatisfăcător>. Cel care mi-a produs acest prejudiciu va plăti chiar dacă evaluarea se va modifica. Om fi deranjat noi cu ceva, dar cineva trebuie să răspundă pentru nedreptatea asta. (…) Au fost județe în care s-au fraudat examene și generalii au luat evaluarea cu 10. Ce am greșit noi atât de mult încât să luăm ultimul calificativ și să plecăm din fruntea inspectoratului? (…)”, a declarat Nela Wamsiedel, adjunct al ISJ Buzău.

Întrebată de reporteri dacă este dispusă să intre în PSD pentru a scăpa de problemele cu Ministerul Educației, inspectorul general Florina Stoian, fost membru PDL și apropiată PNL, a răspuns că „doamna Wamsiedel este în PSD și uite că tot este pe lista neagră”.

”Se spune că eu sunt în PSD, așa se spune, și nu mă susține nimeni bag de seamă. I-oi fi supărat cu ceva. Probabil asta se urmărește, să pună pe altcineva. (…) Eu nu mă tem și sunt mai optimistă decât doamna Florina Stoian că vom câștiga. În istoria Ministerului Educației nu a mai existat vreodată un astfel de calificativ”, a declarat inspectorul general adjunct Nela Wamsiedel.