VIDEO Producție mare de pepeni, prețuri exagerat de mici pentru producătorii din Săgeata

Fermierii din Săgeata sunt pe punctul de a-și abandona culturile de pepeni pe câmp, după ce prețul fructelor zemoase a ajuns extrem de scăzut. Cu doar 30 de bani se vinde un kilogram de lubeniță en-gros iar fermierii se plâng că prețul este prea mic ca să-şi recupereze măcar investiţia.

În timp ce hypermarketurile din România, gem de pepeni aduși pe valută din import, din Turcia și Grecia, cultivatorii de pepeni din Săgeata își expun marfa pe marginea drumurilor, în speranța că marii retaileri sau en-grosiștii vor fi interesați și de marfa lor.

Însă până acum veștile sunt cum nu se poate mai proaste, întrucât piața de desfacere. este practic blocată.

”Pepenii noștri au un gust unic în România, întrucât terenurile noastre sunt cernoziomuri negre, de o calitte excepțională. Sunt bio, sunt sănătoși dar nu-i cumpără nimeni iar prețul e de râs. Nici nu ne mai convine să-i rupem de pe câmp pentru că ne costă mai mult culesul decât scoatem pe ei”, se plânge un țăran din Săgeata.

Producția este atât de mare, în vara anului 2021, încât prețul a scăzut chiar și sub 30 de bani kilogramul.

Disperarea este cu atât mai intensă, cu cât la Săgeata sezonul recoltatului este abia la început, iar pe câmp urmează să se coacă sute de tone de pepeni.

„Cel mai probabil vor ajunge la gunoi sau la porci”, este de părere un alt fermier din Buzău, care se luptă să supraviețuiască pe piața de profil, de mai bine de 30 de ani.

Alți fermieri arată cu degetul spre statul.român, care an de an se face că nu vede drama producătorilor locali.

„Fără niciun sprijin la desfacerea produselor și cu o dictatură a hypermarketurilor, agricultorii suferă pierderi uriașe și ajung în sapă de lemn, preferând să vândă terenurile străinilor. Avem de-a face cu un dezinteres generalizat,perpetuat an de an, care s-a împământenit pe toate palierele, de la ministerele de resort și până la instituțiile care controlează calitatea produselor, care nu-și fac treaba. Atinci cine să-l
mai protejeze pe producătorul român, când importatorii câștigă sume colosale din produsele aduse pe dolari și euro, în România? Sunt convins că dacă ar fi controlate riguros, aceste produse din import nu ar avea loc pe piața din România. Deși sunt slabe calitativ și de multe ori îndoielnice ca și conținut de pesticide și chimicale, totuși domină piața locală, tocmai din vina statului. Sunt ferm convins că produsele din import, și mă refer la legume și la fructe, sunt de o calitate inferioară produselor românești. Însă dacă statul este dezinteresat de proprii producâtori, dar si de miliardele de euro care se scurg anual peste hotare, în conturile țărilor care își protejează agricultura, este firesc ca acești retaileri să-și facă de cap și să nu urmărească interesul producătorului român și nici securitatea alimentară a consumatorului” este de părere C B., un producător de legume din Buzău.

Fermierii buzoieni mai spun că se gândesc să renunțe la tradiția cultivării pepenilor, dacă statul nu le va asigura piețe de desfacere în rețelele de magazine, care sunt aprovizionate mai mult din importuri.

Urmărește-ne pe Google News