VIDEO Previziunile meteo bagă autoritățile în ședință. Prefectul Buzăului, Carmen Ichim: ”Vom avea o iarnă comparabilă cu cea din 2012-2013”

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, marți, pentru a stabili planul măsurilor pentru iarna 2017-2018. A fost necesară organizarea ședinței extraordinare pentru că, spune conducerea Prefectruii, sunt date care anunță că am putea trece printr-o iarnă grea, asemenea celei din 2012-2013.

Participanții la ședința de marți, organizată de Prefectură, au stabilit etapele ce trebuie parcurse până la venirea sezonului rece și a primei zăpezi. A fost dispusă verificarea contractelor, a parcului auto, a cantităților de materiale necesare lucrărilor de deszăpezire și s-a stabilit un calendar până la care toate aceste măsuri să fie duse la îndeplinire.

Prefectul Carmen Ichim a lansat un apel către toți membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să își asume responsabilități și să lucreze în echipă pentru rezolvarea tuturor situațiilor apărute. „Fiecare știți ce atribuiții aveți si vă rog să lăsăm orgoliile deoparte pentru că înainte de diverse funcții suntem oameni și va trebui sa ajutam lumea și chiar avem atribuții în sensul asta. Vreau cu toții să conlucrăm și să ne ajutăm”, a spus Carmen Ichim în timpul ședinței.

„Din ce avertizări meteo se transmit, aceasta iarnă este comparabilă cu cea din 2012-2013. Se anunță o iarnă grea, cu căderi masive de zăpadă, s-a transmis ce trebuie făcut și vom trece la verificări pentru toate aspectele inclusiv contractele încheiate. Pe drumuri naționale, județene și comunale va trebui să se circule. Trebuie să fim organizați, să avem materiale, să avem utilaje funcționale și fiecare trebuie să își asume să ia decizii. Până pe 15 noiembrie trebuie verificate și reparate utilajele, făcute stocurile de antiderapant. Noi vom începe controalele de pe 15 noiembrie dar la nevoie ei pot acționa și mai devreme dacă situația o impune. Se vor acorda și sancțiuni în cazul în care nu se va respecta regula ca fiecare să își dea zăpada sau poleiul din dreptul locuinței. Se vor acorda sancțiuni atât de către primării cât și de reprezentanții Gărzii de mediu. Nu mai vreau sa avem cazuri in care locuitori stau la cârciumă și vine armata să le dea zăpada și să le facă potecă”, a spus prefectul Carmen Ichim.

Prefectul Carmen Ichim a mai spus că va verifica atent toate contractele pentru deszăpezire cât dar și stocurile de materiale și parcul de utilaje al firmelor care au câștigat contractele pentru a nu se ajunge decât în situații extreme la blocarea drumurilor.

Prezent la ședința extraordinară a CJSU, președintele CJ, Petre Emanoil Neagu a dat asigurări că instituția pe care o conduce este pregătită să facă față eventualelor probleme cauzate de zăpada și îngheț pe drumurile aflate în administrare.