VIDEO Poliția Locală, pe urmele scormonitorilor în tomberoane. O hotărâre de consiliu prevede sancțiuni pentru colectarea și transportul deșeurilor

Autoritățile Buzăului le-au declarat război romilor care fac concurență firmei de colectare și reciclare a deșeurilor. Agenți ai poliției locale au descins luni dimineața la platformele de gunoi din oraș, pentru a-i prinde în flagrant pe cei care scormonesc prin tomberoane în căutarea PET-urilor și altor resturi reciclabile. Acțiunea s-a soldat cu amenzi usturătoare pentru cei prinși cu mâna în gunoi și confiscarea cărucioarelor folosite la transportul bidoanelor.

O hotărâre de consiliu local, intrată la 1 noiembrie în vigoare, interzice printre altele colectarea și ridicarea de către persoane neautorizate a deșeurilor de orice natură depozitate la platformele de gunoi. Astfel, romii care adună PET-uri din tomberoane pentru a le valorifica la centrele de colectare au devenit peste noapte contravenienți. Poliția Locală a pornit luni în căutarea lor.

În prima operațiune, echipele de polițiști au fost ajutate și de reprezentanți ai firmei de salubrizare din oraș, singura autorizată să adune PET-urile, să le sorteze și apoi să le distribuie reciclatorilor. Aceștia au descoperit și motivul pentru care campania de colectare selectivă scârțâie pe alocuri: sacii galbeni sunt luați de acești scormonitori în gunoaie.

În urma raziei la platformele de gunoi, polițiștii locali au depistat și sancționat un număr de șapte persoane care transportau cu vehicule trase sau împinse deșeuri sustrase de la platformele de colectare a gunoiului menajer.

Cei șapte buzoieni prinși cu mâinile în tomberoane au primit câte 400 de lei amendă. A fost dispusă confiscarea bunurilor reciclabile și a vehiculelor trase sau împinse, care au fost folosite la săvârșirea contravenției. Aceeași hotărâre de consiliu local interzice accesul și deplasarea vehiculelor cu tracțiune animală.