VIDEO Peste o mie de suflete din satele Ploștina și Terca se tem că vor rămâne izolați, din cauza surpării unui drum de acces

Cod roșu de inundații, în județul Buzău. Un drum comunal din Lopătari este amenințat de o surpare care avansează puțin câte puțin, din cauza torenților puternici formați pe pârâul Slănic. Șoseaua care leagă centrul comunei de satele Terca și Ploștina, cu aproximativ o mie de locuitori, este afectată pe o porțiune de zece metri.

Primarul din Lopătari, Vasile Lefter, spune că surparea este mai veche însă ploile din ultimele zile au accentuat și mai mult alunecările de teren de sub drumul parcurs zilnic de oameni și mașini. Îi asigură pe săteni că nu sunt în pericol de a rămâne izolați.

”Este un drum comunal către Terca și Ploștina cel cu probleme, însă avem soluții pentru devierea temporară a circulației. Sunt zece metri însă ne trebuie două milioane de metri cubi de pământ să ajungem la nivelul șoselei”, spune Vasile Lefter, primarul din Lopătari.

Conducerea Prefecturii a stabilit să convoace Comitetul Local pentru Situații de Urgență care va face constatarea la fața locului. De asemenea, de la ISU a plecat o echipă în zonă pentru a evalua stadiul alunecării de teren, dar fiind un drum comunal, este obligația primăriei să intervină.

Râul Buzău a fost însă cursul de apă care a produs cele mai mari probleme. Traficul pe dumul național DN 10 care leagă Brașovul de Buzău a fost închis toată noapte, până miercuri la prânz, din cauza unor inundații masive.

A fost necesară evacuarea apei suplimentare din lacul de acumulare de la Siriu, pentru a prelua debitul mare dinspre Covasna. Râul Buzău a crescut foarte mult și în aval de baraj, torenții măturând o parte din materialele de construcții de pe un șantier și un pod de tuburi, din dreptul comunei Vadu Pașii.