VIDEO Peste 2000 de spectatori au fost la concertul „Din suflet românesc” de la Buzău

Peste 2.000 de persoane, printre care și invitați din Republica Moldova, au luat parte la spectacolul „Din suflet românesc”, organizat de Primăria Buzău pentru a celebra Centenarul unirii Basarabiei cu România. Nume importante ale folclorului românesc, de pe ambele maluri ale Prutului, au urcat pe scena evenimentului găzduit de Sala Sporturilor ”Romeo Iamandi”. În public, pe lângă oficialitățile buzoiene, s-au aflat peste o sută de aleși locali din Republica Moldova, dintre cei care au semnat declarații de unire cu România.

Invitații au fost întâmpinați cu pâine și sare, după obiceiul românesc, de către primarul Constantin Toma și viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Apostu.

În debutul spectacolului, prezentatorii Dana Ciobanu (TVR Moldova) și Radu Andrei Tudor (TVR) au recitat Doina lui Eminescu și au citit proclamația de Unire semnată de buzoianul Alexandru Marghiloman, din anul 1918.

Primul moment muzical i-a aparținut cunoscutului interpret de muzică tradițională românească și culegător de folclor Grigore Leșe. Programul a continuat cu Ansamblul „Ștefan Vodă” din Republica Moldova, compus din artiști care cântă la bucium și cimpoi și trupa buzoiană Nemuritorii, urmată de ansamblul Transilvania.

Din programul concertului „Din suflet românesc”, care a durat peste patru ore, au mai făcut parte parte Benone Sinulescu, Nicolae Botgros și Orchestra „Lăutarii”, Ion Paladi, Laura Lavric, Sava Negrean Budașcu, Traian și Valeria Ilea și Ansamblul de dansuri Transilvania.

Evenimentul urmează să fie transmis de către TVR, TVR Chișinău și TVR Internațional pe data de 27 martie, dată la care acum 100 de ani s-a înfăptuit Unirea Basarabiei cu Regatul României.