VIDEO Peste 2 mii de buzoieni au vizitat expozițiile deschise în Noaptea Muzeelor

#image_title

A fost avalanșă de vizitatori, sâmbătă noapte, la Muzeul Județean și în secțiile exterioare. Într-o singură locaţie s-au înregistrat peste 2.200 de persoane, număr record, potrivit organizatorilor.

Sălile expoziţionale, care beneficiază de o prezentare modernă, erau pline de vizitatori înainte de lăsarea întunericului.

Părinţi cu copii, pensionari, dar şi tineri aflaţi pentru prima dată la Muzeul Judeţean au putut admira expozițiile: Epoca Neo-Eneolitică din zona Subcarpaţilor de Curbură; Epoca Bronzului din zona Subcarpaţilor de Curbură; Epoca Fierului din zona Subcarpaţilor de Curbură; Arheologia Mileniului I; Artă şi Cultură Buzoiană; Colecţia de telefoane; Colecţia de numismatică; Colecţia de tapiserie şi artă grafică contemporană; Colecţia Marieta şi Bucur Chiriac; Ocolul Lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci.

Participarea Muzeului Județean Buzău la activitățile acestui program a fost din ce în ce mai vizibilă în economia națională a evenimentului atât prin acțiunile culturale pregătite și prezentate publicului, cât și prin interesul comunității față de instituția muzeală în acest context.

Expoziții, vernisaje, spectacole, artă, istorie, arheologie, tehnologii moderne, artiști, interpreți de muzică populară fac parte și în acest an din oferta muzeului buzoian. Integrarea în acest program internațional a colecțiilor externe precum Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă” și Muzeul Chihlimbarului Colți, a făcut ca aceste colecții să dinamizeze foarte mult viața culturală muzeală nocturnă.

Cu prilejul programului internațional Noaptea Muzeelor Europene, ediția din anul 2023, Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău a pregătit publicului un ansamblu de evenimente culturale și de divertisment artistic.

Astfel, Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă din municipiul Buzău a prezentat publicului buzoian expoziția panotată Splendid Costumes of Chinese Ethnic Groups organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze.

„Vestimentația reprezintă un element cheie și constituie un punct de referință în studiul unei culturi, al unei civilizații. Expoziția a cuprins imagini ale costumelor tradiționale a 56 de minorități etnice ce locuiesc pe teritoriul Republicii Populare Chineze, iar alături de imagini spectaculoase surprinse în momente de sărbătoare, se regăsesc și texte explicative ce oferă informații despre aceste populații, precum și despre semnificația costumelor tradiționale. Vernisajul expoziției a avut loc la ora 20.00 în prezența Excelenței Sale Ambasadorul Republicii Populare China în România domnul Han Chunlin.”ne-a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Tot la ediția din acest an a Nopții Muzeelor, Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă Buzău a găzduit expoziție în care au fost prezentate aproape 800 de monede de diferite tipuri și din diferite perioade istorice. Holograme și echipamente de prezentare de ultimă generație de tip touch au permis vizitatorilor să descopere într-un mod inedit comorile numismatice.

Iubitorii de artă care au vizitat colecțiile Muzeului Județean Buzău au avut parte de o mare supriză oferită de organizatori prin prezentarea unei expoziții de pictură marca Mariana Constantinescu, membră a Filialei Constanța Unu a U.A.P. România. Adeptă a unui expresionism abstract disecat în note particulare în ceea ce privește vibrația cromatică și sentimentul de libertate al ființei, expoziția a venit în întâmpinarea respingerii derapajelor contemporane umane și afirmării celor mai nobile și fragile trăiri ale omului.

Sâmbătă seara a fost deschis și Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, din muncipiul Buzău.
Aici iubitorii de istorie au descoperit proiectul expozițional Oamenii satelor, realizat de către fotograful-documentarist Patricia Marina Toma, din județul Sălaj, absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Expoziția a fost compusă din 12 panouri și o instalație de obiecte ce ilustrează viața cotidiană a bătrânilor din satele zilelor noastre.

Tot în cadrul acestui eveniment anual a fost organizat la Muzeul Chihlimbarului, sat Colți, un spectacol de muzică populară, susținut de artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău.

 

Urmărește-ne pe Google News