VIDEO Pesta porcină a ajuns la Puiești. Ferma în care a fost depistat virusul a fost izolată

Al treilea focar de pestă porcină africană a fost confirmat, joi seară, în județul Buzău. După existenței bolii la unul dintre cei patru porci morți, dintr-o fermă aflată în Puieștii de Jos, au fost sacrificați azi-noapte 90 de porci. Vineri au fost luate măsuri de dezinfecție completă a fermei afectate și a vecinătăților, izolarea perimetrului, interzicerea transportului de carne sau semipreparate din carne în zonă și avertizarea locuitorilor.

Au fost instalate patru filtre dezinfectoare între exploatația în care au fost găsite animalele purtătoare a virusului pestei porcine africane și restul satului Puieștii de Jos. Animalele din curți au fost inventariate și evaluate medical iar unde nu există suspiciune de boală animalele vor fi lăsate în viață.

”În măsura în care vor fi identificate alte suspiciuni, oamenii știu ce au de făcut pentru că au fost informați de medicii veterinari. Pe raza comunei sunt patru cinci medici, inclusiv de la DSV, care fac o catagrafie a fiecărei ferme, în afara perimetrului, iar în funcție de ce vor găsi vor fi luate măsuri”, a declarat Florin Leaua, primarul comunei Puiești.

Autoritățile județului au decis în ședința din această dimineață a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să nu fie sacrificați preventiv porcii din gospodării în comuna Puiești, acolo unde a fost confirmat cel de-al treilea focar de pestă porcină africană.

Autoritățile sanitar veterinare au explicat că nu există o legătură între focarele existente în Pănătău și Lunca și cel de-al treilea focar declarat la Puiești. ”Între aceste focare e o distanţă de circa 100 de kilometri. Legătură între aceste focare nu există. La Puieşti e un focar primar, fără legătură cu alt focar. Din datele strânse până acum, există posibilitatea destul de accentuată să fie rezultatul tot a unei vehiculări umane”, a declarat directorul D.S.V.S.A. Buzău Ciprian Botezatu.

Dintre măsurile adoptate menționăm:

– instituirea unei zone de protecție de 3 km în jurul focarului, zonă care cuprinde localitățile Puieștii de Jos, Puieștii de Sus, Măcrina, Plopi, Nicolești, Dăscălești;

– instituirea unei zone de supraveghere de 10 km în jurul focarului, zonă care cuprinde localitățile Boldu, Râmnicelu, Colibași, Știubei, Fotin, Sălcioara – din jud. Buzău, precum și Voetin, Bălești, Codrești, Spătăreasa, Ciorăști, Mihălceni, Salcia Veche, Satu Nou – din jud. Vrancea;

– informarea cetățenilor cu privire la obligativitatea de a ține închise toate porcinele, fără acces la pășunat și bălți, de a raporta toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte a porcilor din gospodăriile proprii, notificarea autorităților în cazul descoperirii de cadavre de porci în locuri publice;

– efectuarea unui recensământ al tuturor suinelor din zona de protecție și cea de supraveghere, evaluarea stării de sănătate a porcilor din zona de protecție de către medicii sanitar-veterinari și a unei anchete epidemiologice pentru a se determina cauza apariției focarului de la Puieștii de Jos;

– interzicerea circulației și transportului porcilor în aceste zone, precum și al cărnii și produselor / semipreparatelor din carne cu excepția celor aprobate de către autoritatea competentă.

Urmărește-ne pe Google News