VIDEO Parc eolian de peste 1 miliard de euro, dezvoltat la Buzău. „Vifor” va umple visteriile comunelor Costești, Țintești, Gherăseni, Luciu şi Smeeni

#image_title

Două companii din Anglia vor construi la Buzău cel mai mare parc eolian din România. Proiectul Vifor în valoare de peste 1 miliard de euro, va demara din primăvara anului viitor , pe teritoriile comunelor Țintești, Costești, Gherăseni, Luciu şi Smeeni.

Low Carbon Investment Management Ltd. şi Rezolv Energy din Marea Britanie în calitate de acţionari ai companiei locale First Look Solutions S.A., special înființată pentru dezvoltarea proiectului Vifor, vor contribui la dezvoltarea, finanțarea, construcția și exploatarea proiectului, in calitate de sponsori și proprietari.

Cu o capacitate totala instalată de 460.8MW, proiectul Vifor va deevenî în mai puțin de 2 ani cel mai mare parc eolian din România.

„Proiectul amplasat pe teritoriile comunelor Țintești, Costești, Gherăseni, Luciu şi Smeeni din judeţul Buzău va include 72 de generatoare de turbine eoliene cu o capacitate totală de 460,8 MW.  Lucrările vor începe din primăvara anului viitor și sunt programate să dureze 18 luni” ne-a declarat Alexandru Gherase, reprezentantul companiei locale First Look Solutions S.A.

În cursul anului 2023, ca urmare a unei acțiuni voluntare separată de procedurile de autorizare conform legislației naţionale, investitorii au elaborat un studiu de Evaluare a Impactului Social şi asupra Mediului (EISM), conform standardelor internaționale.

Scopul principal al inițiativei a fost de identificare extinsă a potenţialelor impacturi pe care proiectul le poate avea asupra mediului şi comunităților locale precum și stabilirea unor măsuri adecvate de reducere a acestora. „Am demarat deja o amplă campanie de dezbateri și întâlniri cu ONG-urile și sătenii din zonă, ca să eliminăm orice potențiale nemulțumiri. Și mă refer aici la fermierii care ar putea fi sanționați de APIA pentru sprijinul agricol pe unitatea de suprafață, în urma diminuării unor suprafețe mici de terenuri pe care vor fi amplasate turbinele eoliene. Facem demersuri penfru soluționarea acestor probleme și avem certitudinea că le vom surmonta.  Vom soluționa orice solicitare venită din partea cetățenilor înainte de implementarea efectivă a proiectului penfru ca impactul asupra mediului să fie minim iar comunitățile să aibă doar de câștigat din implementarea acestei investiții” ne-a declarat Petrică Bodnar, reprezentantul din Buzău, al investitorilor britanici.

Edilul comunei Costești, Nicolae Gioabă, spune că avantajele acestei investiții mamut vor fi imense pentru comunitățile care participă la acest proiect.”Ăsteptăm de mult acest proiect ce va aduce la bugetul local sume consistente din redevențe, întrucât terenurile sunt date în concesiune de către cele 5 UAT-uri. Este de apreciat inițiativa investitorilor care au preferat să închirieze de la stat pentru a câștiga bani și comunitățile. La ce sume de bani investesc aceste companii ar fi putut cumpăra foarte ușor mari suprafețe de teren în proprietate pentru a-și reduce costurile, îmsă au preferat să ne ajute. Un alt avantaj constă în faptul că vom avea gratuități la alimentarea cu energie electrică a școlilor și grădinițelor iar iluminatul public va fi gratuit.Și pentru fermieri avem.vești bune întrucât zeci de kilometri de drumuri din zonele agricole vor fi pietruite și reabilitate” ne-a declarat Nicolae Gioabă.