VIDEO OMV Petrom a lansat la Buzău proiectul pilot „Liga Elevilor Meseriași”. Zeci de profesori au fost prezenți la eveniment

Un număr de 70 de profesori din învățământul profesional și tehnic din județul Buzău au participat, miercuri, la lansarea proiectului Liga Elevilor Meseriași, care face parte din programul România Meseriașă, dezvoltat de OMV Petrom pentru susținerea și dezvoltarea învățământului tehnic și profesional. Proiectul a pornit de la Buzău, deoarece în tot județul sunt peste 9.000 de elevi la instituții de învățământ tehnic și profesional, adică 10% din totalul la nivel național.

Prin prezența la evenimentul de lansare a proiectului Liga Elevilor Meseriași, dascălii buzoieni au aflat cum își pot susține elevii să se implice în noul proiect de susținere și dezvoltare a învățământului profesional si tehnic.

Liga Elevilor Meseriași este un proiect inovativ ce își propune să creeze și să pregătească primul grup de inițiativă care să aducă în dezbatere la nivel local și național problemele elevilor din învățământul tehnic și profesional. Proiectul își propune să dezvolte la nivel național acest grup de reprezentare a intereselor elevilor din acest sector.

„Prin Liga Elevilor Meseriași ne dorim ca elevii să aibă un cuvânt de spus cu privire la cele mai bune soluții pentru învățământul tehnic și profesional, la nivel local și național. Îi vom ajuta să se pregătească pentru a fi lideri, să își formeze grupul de inițiativă, le vom facilita întâlniri cu decidenți la nivel local și național, precum și cu potențiali angajatori pentru a aduce schimbarea din interior în sistemul educațional. Sper ca prin această inițiativă deciziile și schimbările legislative cu privire la această formă de învățământ să fie făcute cu consultarea celui care trebuie să fie în centrul sistemului educațional: elevul”, a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate OMV Petrom.

La evenimentul de miercuri au participat pe lângă profesori și autoritățile locale și județene care și-au afirmat sprijinul pentru proiectul inițiat de OMV Petrom.

„Trebuie să pregătim oameni pentru ceea ce cere economia pentru că dacă ne uităm marea majoritate a specialităților nu își găsesc de lucru. În zonele bugetare este jale însă în zona privată nimeni nu își mai permită să angajeze oameni slab pregătiți. Trebuie schimbat sistemul, trebuie să facem asta, să schimbăm ajutoare, venitul minim garantat și ce mai avem să determinăm oamenii să muncească. Eu vă mulțumesc și sunt alături de dumneavoastră și încercăm să vă sprijinim dar trebuie făcut un efort mai mare pe zona liceelor tehnice pentru că nu avem oameni. Agenții economici mari doresc chiar să își trimită inginerii să predea copiilor”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Proiectul inițiat de Petrom și-a ales ca punct de plecare Buzăul datorită potențialului pe care acesta îl are dat fiind că aici sunt înscriși peste 9.000 de elevi la instituții de învâțământ tehnic și profesional, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din totalul la nivel național. Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu a vorbit despre importanța învățării unei meserii de către actualii elevi.

„Am învățat un lucru deosebit de la doamna Mona Nicolici dacă vrem să facem ceva putem și cred că zilnic toți avem de învățat. Eu sunt ferm convins că împreună putem face ceva și astăzi OMV încearcă să ne ajute să educăm oamenii să apuce pe un viitor mai bun pentru că meseria este chiar brățară de aur. Trebuie să ne asumăm acest lucru. Este important ca împreună să avem mai multă aplecare spre acest învățământ dual pentru că avem nevoie și de meseriași și nu este rușine să avem o meserie ci este chiar o mândrie. Vă felicit pentru inițiativă pentru că astfel vom avea meseriașii de mâine, vom avea omenii care vor lucra în servicii în industrie și trebuie să fim optimiști că vom reuși. Trebuie să punem umărul cu toții ca să reușim să facem ceva. Trebuie să avem încredere în acești copii să știm să îi educăm, să le arătăm drumul și sunt ferm convins că vor face mult mai multe lucruri bune decât am făcut noi. Atât Consiliul Județean cât și Primăria vom fi un partener de nădejde”, a spus președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Liga Elevilor Meseriași va fi formată din cel puțin 20 de elevi și 21 de profesori din Buzău, câte un reprezentant din fiecare unitate școlară și un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Buzău. Profesorii au rolul de a susține implicarea elevilor și de a-i sprijini în activitățile din program.

Proiectul se desfășoară pe mai multe etape, care cuprind:
● selecția celor 20 de profesori care vor sprijini proiectul;
● curs de advocacy pentru profesori;
● caravană de informare în școli;
● campanie de alegeri locale la nivelul școlilor pentru elevi;
● zile de votare în școli a celor mai susținuți elevi;
● interviuri de selecție a celor 20 de elevi care vor forma Liga Elevilor Meseriași;
● curs de leadership și comunicare;
● școală de vară de advocacy pentru elevi;
● întâlniri cu reprezentanți din Parlamentul României;
● întâlniri cu angajatori la nivel local şi naţional.

“Ne bucurăm să fim alături de OMV Petrom în demersul de susținere și dezvoltare a învățământului profesional și tehnic, pentru că meseriașii de mâine reprezintă o resursă importantă pentru dezvoltarea acestei țări. Am pregătit pentru elevii din Ligă un curs prin care ei să descopere cine sunt și unde vor să ajungă, dar și cum îi pot convinge pe cei din jur să se alăture cauzei lor. Va fi o sesiune de formare despre valori, leadership, comunicare, obiective și strategie, în care ne-am propus să îi ajutăm pe elevi să devină liderii de care colegii lor din sistemul ÎPT au nevoie”, a declarat Adina Sandu, Director de Programe Fundația LEADERS, partener al OMV Petrom în acest proiect.

Cea mai nouă componentă a programului România Meseriașă, Liga Elevilor Meseriași, se alătură inițiativelor de sprijinire a ÎPT demarate de OMV Petrom: Tabăra Meseriașilor, Școala Petroliștilor, realizarea unui studiu pentru a identifica nevoile cu care se confruntă sistemul de învățământ profesional și tehnic, grupuri de lucru cu privire la soluțiile posibile pentru sistem, realizarea Raportului de Politică Publică – Provocări și Perspective în Învățământul Profesional și Tehnic și propunerea de modificări privind legislația ÎPT – OUG 81 învățământ dual.

Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovatoare. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație si energii noi și educaţie pentru dezvoltarea oamenilor.

OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business. „Ţara lui Andrei” este principala platformă de implicare în comunitate. Din 2007 până în prezent am alocat aproximativ 49 de milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.