Premieră în istoria aviației militare române. Căpitanul Oana Ardeleanu a primit atestatul de instructor de zbor pe o aeronavă cu reacție, după un zbor de verificare efectuat la Școala de aplicație a Forțelor Aeriene de la Boboc, județul Buzău. Astfel, ofițerul de aviație a devenit prima femeie care va instrui piloți militari pe avioane cu reacție.
Căpitanului Andreea Oana Ardeleanu are 30 de ani şi este pilot în cadrul Escadrilei 2 Instrucţie, de la Boboc, din anul 2011. De-a lungul carierei, a absolvit cursuri de pregătire profesională atât în ţară cât şi în străinătate şi a parcurs integral programul de pregătire pentru a deveni instructor pe aeronava cu reacţie IAR 99.
Pentru ialomițeanca Oana Ardeleanu, să piloteze un avion a fost un vis pe care și l-a propus încă din copilărie. ” De când eram mică mi-am dorit să fac altceva. Mi-au plăcut avioanele, mi-a plăcut să văd aeronavele evoluând și am zis: de ce nu și eu? Eu nu voi merge la F16 și vreau să rămân în școală, să fiu instructor pe această aeronavă”, declara Oana Ardeleanu, în 2017, după evoluția în cadrul unui miting aviatic.
A fost momentul când și-a dezvăluit dorința de a rămâne instructor în cadrul Școlii de aplicație a Forțelor Aeriene de la Boboc. Ziua de 11 octombrie 2018, va rămâne un reper puternic în cariera sa. În dimineața acestei zile, căpitanul Oana Ardeleanu a obţinut calificărea de instructor de zbor pe aeronava IAR 99, devenind astfel prima femeie pilot din Forţele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacţie.
Pentru această certificare, Oana a executat un zbor diferit, alături de instructorul său, Marius Ioniță, astăzi în calitate de evaluator al calităților pedagogice ale tinerei pilot. La această misiune specială, rolurile au fost inversate, Oana Ardeleanu ocupând scaunul din spatele cabinei, loc destinat instructorului.
”Are toate calitățile necesare pentru a fi în cabina a doua a acestui avion. Calitățile necesare unui instructor sunt răbdarea și dedicația, puterea de a transmite experiența acumulată și în primul rând empatia care la femei este mai ușor de atins. Pe lângă acestea, dezinvoltura cu care execută manevrele și o experiență profesională foarte bună care i-a oferit posibilitatea de a ajunge aici”, a spus după aterizare instructorul Marius Ioniță.
Chiar dacă este prima femeie devenită instructor pe un avion echipat cu motor cu reacție Oana consideră acest lucru ca ceva normal. Ea crede că, pe viitor, tot mai multe femei ar putea să piloteze avioane cu reacție, ba chiar să treacă pe supersonice.
„Sunt prima femeie instructor pe un avion cu motor cu reacție. Nu cred că este mai greu sau mai ușor pentru o femeie decât pentru un bărbat să acceadă într-o asemenea poziție. Ai nevoie de aceeași îndemânare, aceleași calități, aceeași pasiune și dragoste de zbor. Nu sunt cu nimic mai specială decât alte femei pilot atât că eu am ales să rămân aici pentru a fi instructor. Acum îi voi învață pe alții dar și eu voi învăța de la alții. Poate nu voi învăța să zbor de la studenții mei dar sigur voi învăța de la ei să fiu un bun profesor”, a declarat Oana Ardeleanu la finalul misiunii.
Oana Ardeleanu pilotează avionul cu reacție IAR 99 de mai bine de un deceniu. S-a ataşat atât de mult de aeronava pe care o pilotează încât nu o va schimba cu un altul. Avionul subsonic de antrenament avansat şi atac la sol IAR-99, proiectat integral în România, a executat primul zbor la data de 21 decembrie 1985, de pe aeroportul Craiova, şi se află în dotarea Școlii de aplicație pentru aviație de la Boboc şi a Bazei 95 Aeriană, Bacău.
Dezvoltarea acestui avion de antrenament avansat şi atac uşor a fost demarată în anii ’70, fiind primul avion reactiv proiectat şi realizat integral în România. Avionul IAR-99 este utilizat pentru antrenamentul avansat, destinat inclusiv pentru avioanele multirol, precum şi pentru misiuni de sprijin aerian apropiat şi de recunoaştere.
Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, județul Buzău, pregătește specialiști pentru cele trei categorii de arme specifice: aviaţie, artilerie şi rachete sol-aer şi radiolocaţie. În 20017 și-a modernizat pista și s-a dotat cu un simulator de zbor pentru avionul IAR 99 Șoim.
La 1 septembrie 2008, pentru eficientizarea procesului de instruire, Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene s-a reorganizat, înfiinţându-se Centrul de Instruire pentru Forţele Aeriene.