VIDEO O sută de participanți, la Prânzișorul Boieresc, eveniment găzduit de Conacul Grigorescu și organizat de Fundația Comunitară

O evadare din rutina cotidiană, într-un colț de Rai. Asta și-au dorit cele aproape 100 de persoane, familii din orașul Buzău dar și turiști de pretutindeni, când au dat curs unei invitații pe Facebook de a petrece weekend-ul pe un domeniu boieresc din satul Rătești.

* Cei prezenți au schimbat idei, au degustat vinuri din zonă și au mâncat pe săturate preparate boierești, reinterpretate de gazdele brunch-ului. La loc de cinste s-a aflat cel mai nou produs românesc recunoscut în Uniunea Europeană: cârnații de Pleșcoi.

Curtea conacului Grigorescu, din Rătești, a fost neîncăpătoare încă de la primele ore iar mesele întinse le-au atras imediat atenția pofticioșilor.

Domeniul a devenit un mic orășel al distracției. Într-o parte, oamenii socializau cu câte un pahar în mână ori admirau expozițiile de produse tradiționale, copiii se jucau în altă parte iar într-un alt colț se frigea la proțap un purcel de câteva zeci de kilograme.

Pentru ca gustul și aroma preparatelor boierești să fie maxime, ele trebuie însoțite de un vin pe măsură. Doritorii au primit chiar și lecții cum să combine licorile de la singurul somelier buzoian, Liviu Birceanu.

Meniul a fost compus din preparate boierești, reci și calde, reinterpretate de gazdele festinului, Conacul Grigorescu. O atenție deosebită a primit-o cel mai nou produs românesc recunoscut în Uniunea Europeană: cârnații de Pleșcoi.

Aproape 100 de persoane au răspuns invitației din partea Fundații Comunitare din Buzău de a participa la prânzișorul boieresc, eveniment creat pentru promovarea atracțiilor turistice ale Buzăului.

”Ne-am întâlnit pentru a celebra zona Buzăului, iar azi ne adresăm producției culinare. Avem tot felul de preparate locale, inclusiv cârnații de Plșecoi”, a delarat Andrei Teșcan, organizator.

După ce au mâncat pe săturate, turiștii au pornit într-o drumeție spre Mănăstirea Rătești. Evenimentul a continuat și a doua zi, cu excursii organizate în zonă.

Pentru a putea participa la prânzișorul boieresc, turiștii au făcut o donație de minimum 150 de lei, bani pe care fundația comunitară îi va direcționa către viitoarele proiecte sociale.