După ce în urmă cu câteva zile am prezentat gunoaiele lăsate în urmă de turiști în tabăra de sculptură de la Măgura, astăzi o sută de elevi de la un colegiu din Buzău s-au mobilizat și au strâns mizeria rămasă după minivacanța de Paște. Elevii au adunat în doar câteva ore saci întregi de pet-uri, doze de aluminiu, hârtii și chiar scutece. Acțiunea a fost coordonată de către Muzeul Județean Buzău, proprietarul statuilor din această locație.
O sută de elevi ai Colegiului Național B.P. Hasdeu au ajuns încă de la primele ore ale dimineții în tabăra de sculptură de la Măgura.
Peisajul care i-a întâmpinat le-a lăsat un gust amar. Pe lângă statuile unicat se aflau, la tot pasul, urme ale trecerii zecilor de amatori de grătare care au luat cu asat zona în minivacanța de Paște. Înarmați cu mănuși de protecție și saci de gunoi, elevii au curățat întreaga zonă.
”Am ajuns să aducem aici elevii unuia dintre cele mai bune licee din țară pentru că sunt convins că mulți dintre cei care au fost și au petrecut aici nu au știut unde se află. Avem azi cu noi inclusiv o laureată cu premiul 1 la Olimpiada Națională de Latină”, a spus Ionel Banu, directorul Colegiului Național B.P. Hasdeu.
În doar câteva ore, s-au adunat sute de saci plini de sticle de plastic, pungi, doze și chiar scutece de unică folosință. Asta chiar dacă în zonă sunt amenajate tomberoane de gunoi.
„Aș fi preferat să fim în cu totul alt loc însă după sărbătorile pascale Tabăra de Sculptură Măgura a devenit un loc unde turiștii fac grătare, se plimbă cu mașinile, aruncă gunoaie și era nevoie, din păcate, de o astfel de acțiune. Deși tabăra este prevăzută cu coșuri de gunoi, cu afișașe unde se spun condițiile de vizitare lucrurile nu se prea respectă. Am reușit să adunăm o mână de voluntari inimoși să strângem gunoaiele dar nu dorim doar să strângem aceste gunoaie ci vrem să transmitem un mesaj important acela că acești elevi care ar trebui să facă cu totul altceva vin și strâng gunoaie, cutii de bere, sticle de vin și borcane de muștar și alte cel dintr-un loc de care ar trebui să ne bucurăm cu toții”, a spus Daniel Costache director al Muzeului Județean de Istorie Buzău.
Tabăra de sculptură în aer liber, de la Măgura, este unică în Europa şi conţine un număr de 256 de statui cioplite în stâncă albă, extrasă din carierele de la Ciuta.
Sculpturile au fost realizate de reputaţi artişti plastici români, în perioada 1970 – 1985. În ultimii ani, pajiştea care găzduieşte complexul expoziţional a devenit locul de petrecere al buzoienilor amatori de grătare la iarbă verde.