VIDEO Monumentul închinat Mareșalului Alexandru Averescu, dezvelit în apropierea intrării în Parcul Crâng

Fundația „Mareșal Alexandru Averescu”, în colaborare cu Primăria Municipiului Buzău și comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica” a organizat miercuri, un ceremonial militar și religios cu ocazia dezvelirii bustului mareșalului Alexandru Averescu.

Bustul este amplasat în apropierea intrării în Parcul Crâng și a fost realizat cu ocazia aniversării înființării Armatei a 2-a, al cărei prim comandant a fost generalul de divizie, pe atunci, Alexandru Averescu.

Bustul Mareșalului Averescu a fost realizat de artistul plastic Valentin Tănase, directorul studioului de arte plastice al Armatei.

„Când primesc sarcina de a realiza o lucrare de artă reprezentând o personalitate istorică, mă documentez în legătură cu biografia sa, epoca în care a trăit, datele referitoare la costumație și toate detaliile. Încerc să descopăr inclusiv temperamentul și felul de a fi al respectivei personalități. Pentru mine a fost o provocare să realizez bustul mareșalului Alexandru Averescu”, a declarat artistul Valentin Tănase, colonel în rezervă.

Realizarea lucrării de artă a fost finanțată de europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, născut în Basarabia în aceeași localitate ca și Mareșalul Averescu.

„Sunt prezent aici după ce în urmă cu câțiva ani am răspuns solicitării venite din partea Fundației (n.r. – de a finanța bustul) din dorința de a păstra vie memoria celor care au scris pagini din istoria României. Sunt aici pentru că sunt născut în comuna Mareșal Averescu din Basarabia și am fost călăuzit de opera mareșalului, un fiu al Basarabiei”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac.

Alături de autoritățile locale, prefectul Carmen Ichim, președintele consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, primarul Constantin Toma, la eveniment a fost prezent și generalul de brigadă Marian Bodea, șeful direcției Operații din cadrul Statului Major al Apărării.

După ceremonialul de dezvelire al bustului, evenimentul a continuat cu o slujbă religioasă oficiată de Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei ÎPS Ciprian alături de un sobor de preoți.

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de coroane și defilarea Gărzii de Onoare.