VIDEO Mister în jurul unei statui a lui Brâncuși, care a fost recuperată după 24 de ani de la dispariția din cimitirul Dumbrava

O lucrare a marelui sculptor Constantin Brâncuși, care a fost furată cu 24 de ani în urmă din Cimitirul Dumbrava, din Buzău, a reintrat în posesia Muzeului Județean. Bustul din bronz a fost găsit în anul 2016, de polițiști, care au o anchetă în desfășurare. Urmează ca sculptura să fie expertizată de specialiști din țară și străinătate pentru a stabili dacă este vorba chiar despre lucrarea dispărută din cimitirul buzoian, dacă este o copie sau o replică, autorizată de artist, evident mult mai valoroasă.

• A fost prezentată la Muzeul Județean de ziua marelui sculptor

În ziua în care s-au împlinit 143 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, Muzeul Județean din Buzău a scos la lumină bustul avocatului Petre Stănescu, o statuie care a fost furată din cimitirul Dumbrava din Buzău în anul 1995. Lucrarea din bronz care poartă semnătura Constantin Brâncuși a fost recuperată în 2016 de către polițiștii de la Crimă Organizată.

Bustul avocatului Petre Stănescu face parte din ansamblul „Rugăciune”, care mai cuprinde o statuie ce înfățișează o femeie rugându-se, și ea furată în urmă cu 24 de ani. Urmează ca bustul lui Petre Stănescu să fie expertizat de către specialiști autorizați. Cert este că statuia poartă semnătura lui Brâncuși și stanța turnătoriei din Paris.

vlcsnap-2019-02-19-15h49m40s769

Originalul bustului, alături de statuia care înfățișează o femeie rugându-se în genunchi, se află la Muzeul Național de Istorie. Copia bustului avocatului Petre Stănescu va rămâne în custodia Muzeului Județean de Istorie Buzău, unde va fi păzită zi și noapte. Potrivit expertului Alexandru Măciucă o astfel de copie după lucrarea lui Brâncuși poate valora de la 200.000 euro până la câteva milioane de euro.

”Cu certitudine nu avem de-a face cu un fals. E prematur încă să ne pronunțăm. Decamdată abia au început investigațiile. Trebuie văzut când s-a făcut replica sau copia. E un mister dar e unul creat artificial. Cu siguranță nu va fi greu de deslușit acest mister”, spune Alexandru Măciucă, expert artă.

Constantin Brâncuşi a venit la Buzău special pentru a realiza celebrul ansamblu funerar comandat de Eliza Stănescu, văduva lui Petre Stănescu, avocat care a murit la vârsta de 31 de ani.

Artistul a locuit la Buzău în perioada 26 mai – 29 iunie 1914, în casa Elizei Stănescu de pe strada Dobrogei, nr. 24, răstimp în care a cioplit în piatră de Măgura soclurile şi a montat cele două lucrări. Inaugurarea complexului funerar s-a făcut la 29 iunie 1914, de Sf. Petru şi Pavel, când s-a celebrat parastasul lui Petre Stănescu. Astfel, Buzăul a fost inclus pe harta oraşelor unde se găsesc opere ale renumitului sculptor.

Urmărește-ne pe Google News