VIDEO Mesaje de condoleanțe după moartea lui Costel Geambașu, muzicantul care l-a fascinat pe Nicu Ceaușescu

Curg mesajele de condoleanțe după moartea lui Costel Geambașu, cunoscut muzicant al anilor ’80 și ’90, care s-a stins din viață vineri, la vârsta de 67 de ani. A făcut parte din Odeon, formaţie de muzică de petrecere cu instrumente moderne electronice, înfiinţată în anii ’80 la Buzău. Autorul melodiilor ”Trenul vieții”, ”Tom degețel” sau ”Cenușăreasa” a lăsat în urmă multe regrete și amintiri.

Costel Geambaşu s-a născut pe 18 aprilie 1951 şi este considerat unul dintre cei mai talentaţi interpreţi de muzică de petrecere. Melodiile sale, printre care cele mai consacrate “Cenuşăreasa”, ”Tom Degețel”, ”Albă ca Zăpada” şi “Trenul vieţii”, i-au fost cântate inclusiv lui Nicu Ceauşescu. Vestea morții a fost făcută publică în vineri seară de către colaboratori ai artistului.

„Astăzi a încetat din viaţă unul dintre cei mai buni prieten şi cel mai mare solist vocal, Costel Geambaşu. Drum Lin, Costică!”, scrie pe pagina de facebook Nicu Bordei.

Un grup de muzicanți din Râmnicu Sărat au ținut să împărtășească prietenilor de pe Facebook câteva episoade comice din colaborările acestora cu Costel Geambașu, despre care cei care au apucat să-l cunoască spun că avea un dezvoltat simț al umorului.

”Cântam la Tess prin 2000, îl luasem pe Mască alături de noi, Sticlă plecase de câteva luni bune cu Provincialii și o lună am bântuit pe acolo. Geambi era cazat tot la Onix, așa că într-o seară, a rămas cu un client la una mică și i-a smuls promisiunea acestuia de a-l duce către locuința de ”serviciu”. La plecare, șoferul băut și-a ales o cale care ocolea ruta obișnuită, ferită oarecum de un control inopinat rutier. Fatalitatea-i fatalitate! Poliția îl trage pe dreapta și vădit îngrijorat îi zice lui Geambi:
– Nea Costică, ce mă fac, bre?
– Lasă, mă, că vorbesc eu, unu-i Geambașu!
Iese, dă ”să trăiți” și încearcă să evite controlul asupra ebrietății șoferului spunându-și numele. Atât i-a trebuit polițaiului!
– Știi că dumneata trebuia să-mi cânți anul trecut în noiembrie și n-ai venit la nuntă?
I s-au tăiat gladiolele (scuze de jargon) și era să pice din picioare!”, scriu ”Muzicanții din Râmnicu Sărat” pe contul Forțele de Muncă.

Aici găsiți întreaga postare.

Odeon a fost o formație românească de muzică de petrecere cu instrumente moderne electronice, înființată în primii ani 1980 la Buzău.

Alături de Azur și Generic, este unul dintre primele grupuri care au contribuit la apariția muzicii de petrecere si pahar modernă, folosind ca sursă de inspirație muzica pop din țările balcanice si clasica lăutăreasca din România.

Printre cele mai cunoscute piese interpretate de grupul Odeon se numără „Trenul vieții” compoziție proprie (1984) Cenusareasa (1984) Cunosteam Iubirea (1986) Copil De Suflet (1987) și Din prima zi când te-am văzut (1987) adaptare liberă a sârbei „Ne-am despărțit”, cunoscută în interpretarea Romicăi Puceanu).

Piesele „America-i departe” (1984) și „Mavi mavi” (1986, preluare după turcul İbrahim Tatlıses) sunt dintre primele care folosesc un ritm de turceasca macedoneasca în afara contextului muzicii lăutărești. Versurile cântecelor sunt în limbile română, dar ocazional și în alte limbi (greacă, aromână, turcă).

Solistul vocal al formației , Costel Geambașu, a activat o vreme și în calitate de baterist (pana in 1986). Grupul s-a produs la început în formula: voce, chitară, claviaturi, chitară bas, baterie, reducându-se cu timpul la voce, chitară și claviaturi, bateristul fiind înlocuit de omologul electronic, iar basul fiind executat de către claviaturist.

Componența a fost deosebit de fluctuantă in toată activitatea ei, singurul membru constant fiind cântărețul Geambașu.

Prima parte a discografiei Odeon (1984–1989) a fost produsă pe casete audio în mod ilegal, dat fiind faptul că Electrecord (casa de discuri unică în România socialistă) nu tolera înregistrarea și difuzarea unei astfel de muzici.

În ultimii ani, Costel Geambașu a colaborat alături de chitaristul Nelu Nicolae, repertoriul lor cuprinzând o parte din succesele Odeonului și compoziții noi; titulatura formației nu a fost însă folosită.

Costel Geambașu & Odeon – America-i Departe ( Diparti )
Discografie Selectiva
Volumul 1 (1984) extrasa melodia America-i Departe
Volumul 2 (1984) extrase Trenul Vieții si Cenusareasa
Volumul 3 (1986) înregistrat la o nunta in Focșani extrase Cunoșteam Iubirea si Mavi Mavi
Volumul 4 (1987) înregistrat la o nunta in Vrancea extrase Copil De Suflet ,Din Seara De Când Te-am Văzut si Tom Degețel
Volumul 5 (1988) înregistrat la o nunta in Ploiesti extrase Fratele Meu, Răpirea Din Serai, Daca Nu Te Vad O Zi (Of Ce Supărare)
Volumul 6 (1988) înregistrat la o nunta (nu se cunosc amănunte) in schimb aici vom observa un alt stil si aranjament muzical predominând orga electronică extrase Ineluș Cu Piatra Albastra,Lema, Regina Noptii si o romanța interpretata superb după versurile lui Tudor Arghezi A Venit Aseară Mama
Volumul 7 (1989) înregistrat intr-un restaurant din Buzau unde activau la vremea aceea extrase Am Si Eu Un Baietel ,Izaura,Chihlimbar si celebra Ne Despartim Si Tare-as Vrea (Eu Tin Mult La Tine) acest volum este cel mai slab calitativ atat ca sunet cat si aranjament muzical
Muzica De Petrecere (Disc Vinyl) Electrecord 1991 disc ce contine editari ale pieselor de succes inregistrate de-a lungul carierei lor si aici găsim o formula modificata si un stil cu totul aparte fata de genul Odeon practic este prima înregistrare a trupei intr-un studio unde il regăsim pe Radu Costel (Brazil) la Chitara Solo
Pentru Voi (1992) disc vinyl ce conține in special reeditări ale primelor volume si regăsim piese ca Cenusareasa ,Trenul Vieții, Ai Apărut In Calea Mea sub aranjamentul muzical unic făcut de chitara lui Costel Petrescu Bujaverca si un timbru vocal excelent al lui Costel Geambasu.Acest disc este cel mai reușit si rar (aproape inexistent pe piață) nu se cunosc amănunte de cine a fost editat si de ce nu a fost promovat
Amintiri (1995) volumul 10 disc vinyl cu reproduceri in colaje tot piesele vechi unde il găsim pe elevul lui Bujaverca Costel Constantinescu Sticla,iar stilul Odeon deja dispare odată cu eliminarea bateriei clasice si basului
O Viață Am Așteptat (1997) album de studio editat pe caseta audio cu melodia Sunt Un Simplu Muritor compozitie proprie a lui Geambasu care după afirmațiile făcute a fost cel mai dificil album inregistrat iar trupa si stilul sunt complet modificate
La Un Colt De Strada (1999) Volumul 12 CD editat de Crisband Records unde găsim doar vocea lui Geambașu cu câteva piese noi
Pentru Voi (1999) Volumul 13 o reeditare a albumului Identic din 1992 fara prea mare efort cu acelasi aranjament din volumul 12 unde iese in evidenta doar Geambașu si numele Odeon editat pe CD tot cu Crisband Records
După anul 2000 Geambașu, cânta cu diverși muzicieni fără legătură cu trupa Odeon. (Sursa www.facebook.com/floringraur)